PEMINAT CIK ANNA NI... ^_^

EXCHANGE LINK JOM!!!

Wednesday, October 31, 2012

'GIVEAWAY BORDER LACE'


Comel sungguh header kat atas ni kan...bukan Cik Anna yg buat ye...hehehe... ni sempena nak join contest la... Nisa buat giveaway so Cik Anna saje la nak join...sape2 nak join jugak boleh klik header kat atas tu...JOM JOIN RAMAI-RAMAI...

Cik Anna jumpa blog Nisa ni masa Cik Anna sebok mencari Veil untuk bertunang... muncul la blog cute miut Nisa ni...Cik Anna tengok2 la...jelajah abih blog Nisa ni... seriously Cik Anna suke jelajah blog Nisa sebab blog dia sgt friendly tau...tak serabut langsung... dan warna blog dia sweetttttt sgt...tak caye??? gi view sendiri... anda pasti tertarik...

Jelajah jelajah jelajah....terjumpa la PEARL HAND BOUQUET yg sangattttttttttttt menawan...eh Cik Anna tak leh tengok je...Cik Anna terus beli barang-barang nak buat jugek...hehehe...Selain dari D.I.Y dari Nisa ni, boleh juga order kat dia HB ni...macam2 jenis HB ade tau...geram tgk...kretip betul Nisa ni...Bestnye kalo Cik Anna ada tangan macam Nisa...huhuhu.....

Jom la tengok blog Nisa....jangan lupa klik header kat atas atau bawah ni ye.... muaaahhh....


  


~SEKIAN~


KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA BERMULA DARI BILIK TIDUR

Monday, October 29, 2012

RESIPI: KEK COKLAT KUKUS SEDAPPPPPP


Hai semua...cuti raya haji ari tu Cik Anna cadangnye tak nak balik kampung tau...konon nak beraya di KL je...tapi hari khamis tu abg Cik Anna call suruh balik juga...kelam kabut la Cik Anna cari tiket bas yg kompom2 la tak ada...cari guna internet je...rasa nak nangis pon ade...hehehe...tapi syukur la ade tiket bas konsurtium ari khamis pukul 12.10 tgh hari tau...Cik Anna dah la kat opis...tak kan nak balik macam tu je kan...Cik Anna pikir2...tgk jam dah pukul 10.30 pagi...Cik Anna bagitau opismate yg Cik Anna nak balik...die kate balik jela...hehehe... (sempoi kan...) naseb la boss tak ada...Cik Anna pon chow jela...

Masa raya tu encik bakal tunang nak datang, mak yg suruh sebab nak bagi durian...Cik Anna ade dusun durian...hari2 makan durian sampai panas badan n penin kepala tau...tapi tak serik...Cik Anna memang hantu durian...hehehe...so bila dia nak datang, Cik Anna buat la kek coklat utk die...die suke kan...kek coklat kukus ni memang yg terbaik Cik Anna penah buat...lembut, gebu dan sedapppppp sgt2...

Ok meh Cik Anna kongsi kan resipi nye ye...resipi ni Cik Anna cilok dari KAK ANNA yg memang pandai bab masak dan tak lokek ilmu...pada yg suke makan kek, tapi malas nak buat, boleh order pada KAK ANNA ye...bkn ni link blog dia (KLIK)...

RESIPI KEK COKLAT KUKUS

Bahan-bahan A
  • 1 cawan gula pasir (saya guna 3/4 cawan je)
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan susu pekat (saya guna 3/4 cawan je)
  • 1 cawan minyak masak
p/s: semua bahan A digaul sebati dan dimasak sekejap diatas api perlahan ye...
p/s: bagi bahan sejuk sedikit selepas dimasak...

Bahan-bahan B
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil soda bicabornat (saya guna 1/2 sudu kecil je)
  • 1 sudu kecil baking powder
p/s: semua bahan perlu diayak bersama ye...

Bahan-bahan C
  • 4 biji telur 
p/s: diblender sekejap

CARA-CARA
  1. Satukan bahan B dan C ke dalam bahan A dengan cara tuang secara berselang-seli dan gaul guna senduk sehingga sebati
  2. Panaskan loyang yg telah disapu minyak 
  3. Tuang bahan yg telah sebati tadi kedalam loyang yg panas
  4. Kukus selama 30-45 minit atau sehingga masak
p/s: cucuk kek guna lidi, kalau xde melekat pada lidi maknanya dah masak la tu...
p/s: tutup penutup kukus penggunakan kain atau aluminium foil supaya air kukusan tidak menitik dalam kek...



cepat bukak mulut...ngaaapppp!!!


gambar-gambar dari blog KAK ANNA 


SELAMAT MENCUBA.... ^_________^












KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA BERMULA DARI BILIK TIDUR

RISIK-MERISIK... (CERITA LAPOK ^_^)

APA KABO SEMUA PEMBACA BLOG CIK ANNA JAMU SUSUK DARA NI??? HARAP KALIAN SIHAT DAN DIBAWAH RAHMAT ALLAH S.W.T... AMIN...
Ingat tak Cik Anna ada cite ari tu yg Cik Anna telah dirisik pada 13 Oct 2012??? apa tak ingat??? alaaaa T_T... hehehe...meh Cik Anna ingat kan ye...tanggal 13 Oct 2012 Cik Anna dirisik oleh keluarga si dia...seramai lebih kurang 21 orang yg hadir...amboiii...kalah artis ni...hehehe...
(Ni le cincin risik yg dipilih sendiri oleh si dia..)

Cik Anna kan kerja di KL...so ari jumaat lepas waktu kerja Cik Anna balik kg naik bas Transnasional pukul 7 malam...tapi gerammmmmm sgt sebab bas delay delay delay...pukul 9.40 baru bas sampai...kecewa gila tau dgn transnasional ni...T_T 
Sampai kg, adik2 Cik Anna dah sedia menunggu di perhentian bas...bakal tunang pon ada sekali sebab dia nak bagi Cik Anna kain baju nikah untuk dihantar gubah...tapi yg bestnye....hehehe...si dia bagi kek sekali...kek secret recipe lagi tu... :p bersame ole2 yg dibeli masa die gi kursus kat Melaka...mmg terkejut sgt2...hati berbunge2 riang la kan... ^_^
Sampai rumah, mak setia menunggu...borak2 sampai pkul 3pagi...amboiii mata memang tak ngantuk la sebab nervous menunggu hari esok kan...(gatai btl la...) hehehe...esok paginye...bangun awal gila solat subuh...doa byk2 supaya semua berjalan lancar...pagi tu tolong mak kemas2 rumah...potong2 bahan2 nak masak bihun goreng...jiran2 pon datang tolong mak...
(tu dia bakal imam Cik Anna...)

Tepat pukul 11 rombongan merisik datang...ramai betul sampai 3buah kereta...mak cakap "duduk je dalam bilik, tak yah g salam" tapi Cik Anna ni kan rajin (konon nye la) Cik Anna duduk dapur..tolong2 apa yg patut...hehehe.. sebab Cik Anna ni kurang pendengaran skit (akibat selalu dgr MP3 kuat2) maka nye Cik Anna tak dgr perbualan org merisik tu dgn fmly...huhuhu...
Tetibe mak dtg dapur panggil Cik Anna...mak kate "orang merisik nak tengok tuan badan"...Cik Anna serba salah dan malu sgt...ade makcik jiran tetangga tu cakap "eh eh...bt ape plak nak tgk2...ni merisik je...kalau nak tgk pon buat apa sruh tuan badan yg keluar...dorg le kene dtg tgk tuan badan sendiri"  haaa... Cik Anna dah cuak gila dah...lepas tu mak cakap "tak ape la...dah dorg nak anak kite, kite ikut jela care dorg" Cik Anna dah ase nak nangis (memang sensitip sikit) hukhukhuk...
Lepas tu Cik Anna pon tanya la mak "mak...boleh ke ni??nak gi depan jgk ke ni???" lepas tu mak cakap "tak pe...jom jom mak bawak"... ewahhh...Cik Anna punye degupan jantung dah rancak gila dah...Cik Anna pon ke depan la diiringi dayang2...hehehe... Salam2 sape2 yg patut...senyum sumbing gila sebab berdebar kn...lepas salam2 Cik Anna nak gi dapur balik...lepas tu mak cakap "eh eh nak ke mana plak tu...duduk dekat tengah2 tu" pergghhh punye la maluuu... =.=!
(tak sopan langsung Cik Anna ni...merangkak plak die...)

Merangkak la gi ke depan...malu2...gambar merangkak pon dorg tangkap gak...hehehe... Cik Anna mmg segan sikit dengan kuaga si dia ni sebab abg & adik si dia ni alim2..anak2 abg die smue sekolah tahfiz..eh segan la dgn org bijak pandai ni...kite ni bese2 je... :(

(muke tak sabo menunggu cincin...hehehe)

Dah merangkak, duduk la menanti cincin di sarung...amboiii...merisik pon ade sarung2 cincin jgk ye...hehehe...

(sesi menyarung cincin...kakak ipar die yg sarungkan ni..)

Kakak ipar dia ni...yg sulong...dia dah tak de mak...so kakak ipar la amik tanggungjawap sebagai emak... ^_^ masa ni senyum apa ade nye je...sebab nak nangis...huhuhu... 



SYUKUR ALHAMDULILLAH semua berjalan lancar... ^_^




~BERSAMBUNG~

(bersama bakal adik ipar..)


KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA BERMULA DARI BILIK TIDUR

Tuesday, October 23, 2012

PENGALAMAN SENDIRI MENGGUNAKAN PRODUK JAMU SUSUK DARA


Baca Sampai Habis ye... ^_^

~Ramai PM tanya pasal Jamu Susuk Dara...saya hapy sgt...tapi bila bgtau harge, semua senyap terus...aduhai...saya tau bukan semua org berkemampuan...saya pon dulu berkire2 juga nak guna produk ni...

Masa tu kwn saya yg tunjuk produk ni, saya berminggu2 kire2 gaji cukup tak nak beli Jamu Aku Dara & Masker Vagina masa tu...tapi sebab dah tak tahan ngn masalah dalam kain
, saya nekad nak beli jgk...bila mula guna, masker vagina btl2 bt sy tak menyesal...tapi jamu aku dara rasa xberi kesan..sedih gila masa tu....tapi sy tak putus ase...sy teruskan makan,syg weh duit kalo xmkn habis...cukup 10hari sy makan (2biji sehari) sy rasa lain macam...masalah sy dah tak ada...

Wohoooo...masa tu rasa nak jerit 1 rumah...kwn yg kenalkan produk tu pon cakap period die dah normal...sblm ni period die 2tahun tak kua2...sedih kot...tp ALHAMDULILLAH....syukurrrrrrr sgt2...walaupon dh tak makan Jamu Aku Dara sebab abih stok, tp masalah sy tetap xdtg balik...syukur syukur syukur...

Saya rasa produk ni bagus maka sy daftar diri jadi agen sah Jamu Susuk Dara...yakin tu kene ada dalam diri...kalau kite tak yakin, mmg xde ape yg berkesan... sentiase positif syg2 smue...jgn la pkir negetif je...asik pkir ala tipu je produk ni...Ya Allah... kami di Jamu Susuk Dara tak ingin nak kumpul dosa menipu org....

DISINI...saya nak tawarkan...siapa yg berminat sgt dgn JAMU SUSUK DARA, tapi tak mampu, blh bayar secara ansuran (bagi produk tertentu sahaja)...PM saya kalau nak tahu cara2 nye...jangan risau...saya nak kite same2 rasai keberkesanan Jamu Susuk Dara... INSYAALLAH...~

^_^



KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA BERMULA DARI BILIK TIDUR

Monday, October 22, 2012

JAMU JALINAN CINTA @ JAMU BERSALIN


BUAT WANITA DAN ANAK DARA DI LUAR SANA...

ALAMI MASALAH INI????

- JERAWAT DI MUKA YANG KRONIK
- JERAWAT NAIK DI BELAKANG BADAN
- BANYAK PARUT DI MUKA/KULIT
- ALAMI LUKA DALAMAN YANG LAMBAT SEMBUH
- PERIOD TAK TERATUR
- LUKA SELEPAS BERSALIN
ANDA INGINKAN KEMBALI WAJAH SEPERTI INI???

- SERI WAJAH YANG CANTIK
- KULIT YANG LICIN
- LEMBUT DAN GEBU
- TIADA LAGI KESAN JERAWAT
- KULIT NAMPAK GLOWING
- LUKA CEPAT SEMBUH
- PERIOD STABIL SETIAP BULAN


GUNAKANLAH.....



JAMU JALINAN CINTA @ JAMU BERSALIN

HARGA: RM 48.00 / 40 bijI SEBOTOL


KHASIAT:-

- tidak bersifat utk merapatkan faraj. tetapi
- mengeluarkan darah2 kotor dalam badan sprt darah nifas,
- membuang angin dari dalam badan
- bersifat melancarkan peredaran darah,
- membanyakkan air susu,
- mencepatkan luka2 kering dan sembuh
- mematikan kuman-kuman dan unsur-unsur penyebab kanser
- menyembuhkan luka2, kudis/bisul, jerawat, kayap, dan nanah


KANDUNGAN RAMUAN:-

- madu,
- belut,
- ikan haruan, dan
- rempah ratus wanita seperti
manjakani,
kacip fatimah,
lempoyang,
kunyit putih dll...
mengandungi 43 jenis ramuan


CARA PEMAKANAN:-

2 biji selepas sarapan dan 2 biji malam selepas makan malam (6ptg)


PERHATIAN:-
- jika bayi penyusuan badan… jika terdapat gumpalan taik mata pada baby
~ ibu dinasihatkan berhenti dahulu dari terus memakan jamu tersebut kerana baby panas.
~ baby hendaklah dinaturalkan kembali dgn air suam atau air kosong.

Pssttt...^_^

**JJC ni bukan hanya utk org lepas bersalin sahaja...

**JJC juga boleh dimakan oleh setiap wanita & anak dara utk menaikkan seri wajah...

**JJC juga boleh dimakan oleh anak dara terutama anak dara yg mempunyai masalah seperti jerawat yang kritikal, parut diwajah/kulit badan, mengalami luka dalaman, period tak teratur dan macam2 lagi masalah blh selesai... InsyaALLAH..

** Ini kerana JAMU JALINAN CINTA dirumus khas dengan ramuan ikan haruan,belut dan gamat dimana ia mampu melicinkan kulit dan menggebukan serta menghapuskan jerawat









KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA BERMULA DARI BILIK TIDUR

Thursday, October 18, 2012

LEMAK LEMAK LEMAK... HAPUSKAN LEMAK DENGAN MEDICATED DEEP HEAT LOTION


LEMAK LEMAK LEMAK...NAIK LEMAK PLAK BADAN NI...hehehehe... bese la org ppuan ni bukan boleh makan lebih sikit...cepat je naik lemak nye... pada yg mmg keturunan makan sekawah pon tak kan naik lemak, jgn sebok ok!! :p tapi xde lemak xbererti
 anda sihat...gi check kolestrol anda ye... ^_^ 

Berbalik kepada topik lemak...insyaALLAH Jamu Susuk Dara ada penyelesaian nye... MEDICATED DEEP HEAT LOTION... 

TINDAK BALAS DAN HERBA BERFUNGSI

1- serta merta selepas losyen menyerap RASA PANAS SUAM

 DARI DALAM bukan DIATAS KULIT.

• akan terasa sedikit gatal2.

• seterusnya rasa berpeluh yang keterlaluan.

• peluh yang luar biasa.

• lagi banyak lemak lagi banyak peluh yang akan keluar.

• REKEMEN lebih effectif bila di wrapping ditempat berlem
ak 

selepas sapuan.


AMARAN KERAS: tidak boleh disapukan dipipi kerana pipi 

adalah otot.


REKEMEN UNTUK TEMPAT – TEMPAT BERLEMAK:

1- BAWAH DAGU

2- PERUT

3- PINGGANG

4- PEHA

5- LENGAN



BERMINAT NAK CUBA??? MEH PM SAYA YE...JANGAN MALU 

JANGAN SEGAN... SAYA TAK GELAKKAN ORG... ^_^











KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA BERMULA DARI BILIK TIDUR

TESTIMONI 13: INTIM GEL



isteri kepada sorang doktor 

memberi maklumbalas positif pada produk 

JSD...bermcm dah ubat yg dia guna tapi tak 

berkesan.....semoga kebahagian milik anda....sy 

tersenyum je....syukurkan..



"kak fara, masalah kekeringan sy yg teruk tu dah 

takde..suami pun dah semakin intim walaupun balik 

penat2 tu....^____^" 



Kebaikan:
1.Mengetatkan bahagian intim
2.Memberi kepuasan maksimum
3.Mencegah bau di bahagian sulit
4.Mencegah pengeringan
5.Membunuh bakteria & fungus
6.Mengatasi masalah keputihan

CARA GUNA:
Sapukan ke dalam vagina guna jari sedalam yg boleh. ini adalah utk mengaktifkan sel2 di "vagina canal" atau laluan vagina supaya lebih sensitif.

KESAN:
1. Ramuan herba akan melancarkan peredaran darah sehingga ke 'clitoris' dimana ada satu titik ghairah dipanggil "G-SPOT".
2. Gel ini akan mematikan fungus2 dan bakteria di dlm vagina lalu mencegah terjadinya keputihan.
3. Apabila bersih dinding vagina akan menggebu dan subur serta lembap kembali.




KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA BERMULA DARI BILIK TIDUR

PANTANG LARANG PRODUK JAMU SUSUK DARA


Kenapa kita xkasi anda campur makan ubat pelangsing/jamu 

lain dgn produk jsd??


J: kita taknak ada pertembungan bahan atau herba berlaku dlm badan yg mana bole mengakibat keracunan dalam darah.. seterusnya bole menyebabkan masalah buah pinggang yg acute.. jika ada apa isu berbangkit kami xnak JSD di persalahkan.. CONTOH:

1. bahan dlm produk TIDAK menyebabkan penyingkiran cecair dlm badan.. JSD ni pun akan buang toksin melalui penyingkiran cecair.. maknanya kat sini proses dah jd double.. bila fluid imbalance bole pitam.. kalau dehydrated develop masalah2 lain.. nnt buah pinggang tak tahan dia shut down..

2. ada sesetengah produk kita tak tahu ingredients secara tepat.. mgkn ada bahan lain yg dia tak sebut.. cthnya sibutramine atau herba cina maki.. jika cara penggunaan salah bole menyumbang kepada faktor kematian..kalau nak makan sesuatu produk atau nak buat sesuatu rawatan.. buat satu2 jgn buat double dose.. jgn merisikokan organ dalaman yg mana tiada penggantinya.. TQ

1. Jamu susuk dara x bleh campur herba/jamu lain.
2. X bleh ambil alkohol/madu/drugs semasa ambil jsd.
3. If sdg ambil jamu/herbs lain stop dulu. Biar bdn neutral, slps 1 mth br ambil jsd.
4. Xbleh mkn jsd if minum air kunyit, air manjakani n etc.
5. X bleh guna produk insert jika da menopous.
6. X dgalakkan pakai produk insert jika faraj kering. D khuatiri akan terlalu kering makibatkn sakit n bdarah ketika bsama.
7. Jika ada ambil vitamin, ubat perancang dr doktor atau ubatan, jarakkn 2 jam.
8. Minuman/produk pelansing tak bleh campur JSD


SAYA MOHON PADA ANDA, JANGAN LA DEGIL... IKUT LAH 

ARAHAN KAMI DEMI KEBAIKAN ANDA JUGA...





KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA BERMULA DARI BILIK TIDUR

TESTIMONI 12: JAMU PENGANTIN DARA



Testimoni Semalam..Masih Hot...16/10/2012 6.45pm

Cust mmg x confident nk insert 2 biji...so insert sebiji   

dlu...lepas tu x smpai 24 jam dia da kuarkan..ade skit alien 

kuar...pic x share plak mase tu.. tp dia p
uas hati...so makin 

confident plak dia...lps bbrape hari..dia insert lg sebiji...pastu 

tggu 3 hari...br la kuar alien mcm gini...yg hitam2 tu..kotoran 

lame yg da bersarang..Alhamdulillah..lps guna JPD ..Cust 

mmg puashati bile realiti dpn mate ape yg keluar...selama ni 

tgk testi org mcm x caye.



HAh...bukan sahaja MENGETATKAN, ia juga MEMBERSIHKAN   

serta MENGECUTKAN rahim kite - JAMU PENGANTIN DARA



















KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA BERMULA DARI BILIK TIDUR

TESTIMONI 11: MAGICAL BODY SLIM SOAP



Anak saya mengalami eceza hampir 5 bulan dan keadaan dia 

tiada perubahan. Berbagai cara dan kaedah dilakukan dari 

tradisional hinggalah berjumpa doktor pakar sakit kulit. 

Terbuka pintu hati ingin mencuba sendiri produk Jamu Susuk 

Dara iaitu MAGIC BODY SLIM SOAP yang selama ini hanya 

baca di wall Fb tentang kerbekesanannya ternyata sungguh 

berpuas hati melihat hasilnya walau baru sehari 

menggunakannya. 


Alhamdulillah 

kulit baby semakin nampak perubahan dan saya akan 

teruskan penggunaan hingga sembuh sepenuhnya. Terima 

kasih pada sis hanni pengasas JSD kerana menghasilkan 

produk yang betul-betul magic...










KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA BERMULA DARI BILIK TIDUR

Tuesday, October 16, 2012

RESIPI: CHILLED CHOCOLATE CHEESECAKE


APA KABO SEMUA??? CIK ANNA HARAP SEMUA SIHAT YE...HARI NI KERJA KAT OPIS TAK BANYAK SO CIK ANNA NAK KONGSI RESIPI BARU... CHOCOLATE CHEESECAKE YG TAK PERLU DIBAKAR...KENE SEJUKKAN DALAM PETI AIS JE...LPS TU DH BOLEH MAKAN... NYUM NYUM NYUM.... KALAU MALAS BUAT, BOLEH ORDER PADA KAK ANNA YE...KLIK SINI UTK ORDER... JOM LAYAN RESIPI NI... ^_^

Resepi Chilled Chocolate Cheesecake in Jar.  
Olahan Resepi : AnnaQawina
(make 4 jars 200ml)

Bahan-bahan :
  • 125g cream cheese, suhu bilik
  • 137g @ 1 bekas kecil yogurt
  • 30g gula kastor
  • 125g whipping cream, pukul hingga gebu dan bertanduk (soft peak)(Brand Vivo)
  • 1/2sdb + 1/2st gelatin Halagel
  • 2sdb air hangat

Chocolate Ganache : Cairkan dan biarkan menyejuk pada suhu bilik sebelum digunakan
  • 200 grm coklat masakan@compound Choc.
  • 100 ml susu cair
  • 1 sdt butter

Cara-cara :
  • Pukul cream cheese, gula kastor hingga sebati.
  • Masukkan yogurt, gaul rata.
  • Masukkan gelatin ke dalam bekas berisi air hangat. Biarkan 5 minit hingga kembang, cairkan secara double-boiler atau guna microwave-oven (on HIGH 3saat. kacau rata). 
  • Biarkan hingga ia suam, kemudian baru masukkan ke dalam adunan yogurt cheese. Gaul rata.
  • Perlahan-lahan kaup balikkan whipping cream yg telah dipukul kental tadi ke dalam adunan. NOTE: Pastikan whipping cream tidak terlalu sejuk untuk elakkan adunan terus pekat bila ia bergaul dengan adunan bergelatin tadi. 
  • Kaup balik rata-rata, sedia untuk digunakan.
  • Sediakan jar @ bekas pilihan, paipkan@sudukan adunan cheesecake tadi ke dalam jar, lebih kurang 3@4 sudu besar, kemudian paipkan choc.ganache@apa2 filling kesukaan, seterusnya paipkan adunan cheese sekali lagi, buat sampai hampir penuh jar anda.
  • Sejukkan dalam peti sejuk paling kurang 4 jam atau lebih.
  • *Cake in jar ini boleh dimakan dengan menggunakan sudu, tak perlu letak base@kalau nak letak base bolehlah hancurkan apa2 biskut pilihan ataupun lebihan2 kek boleh juga diramas kasar & masukkan ke dalam jar sebelum diletakkan adunan cheese tadi.
Ini pula Ana layerkan dengan lapisan kek coklat moist, adunan chese tetap guna resepi yang sama.


KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA BERMULA DARI BILIK TIDUR

Monday, October 15, 2012

RESIPI: COTTON SOFT JAPANESE CHEESECAKE

Apa kabo semua???saya harap semua sihat ye...
Hari ni cik anna nak kongsi resipi yg diambil dari Anna Qaseh AzZahra... 
Cotton Soft Japanese Cheesecake by AnnaQawina
Bahan-bahan : Loyang bulat 9 inci

Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk) @ susu cair 70ml + air 30ml
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon @ 1 sdt  esen vanila
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine @ guna tepung gandum, ayak 3 kali
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
Bahan B:
  • 140g gula kastor
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon @ 1 sdt cream of tartar

Cara-cara:

Step I : Utk adunan A: 
  • Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. kacau2 dengan whisk sehingga sebati.
  • Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. 
  • Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hingga sebati (gaul guna senduk kayu sj pun boleh, tapi Ana pukul guna mixer dengan kelajuan sederhana agar semua adunan halus dan sebati). 

Step II : Utk adunan B:
  • Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). 
  • Lepas tu, tambahkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).  

Step III :
  • Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. 
  • Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 9 inci, yg digriskan bwhnye & dialas dgn kertas baking.  tepi loyang tak perlu gris ya.
  • Tuang adunan kek dlm tin kek. Bakar kek dlm kire-kira sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.  
  • Waterbath = sediakan loyang yg lebih besar dari loyang kek, isikan air panas, kemudian letakkan loyang kek tadi di dalam loyang yg berisi air panas. 
  • Bakar hingga masak, test guna lidi ya, dah masak, off suis oven, renggangkan pintu oven sedikit dan biarkan kek di dalam hingga agak sejuk supaya kek tak mendap@turun mendadak.
  • Sisip tepi kek dan terbalikkan, hiaskan dengan filling kesukaan, sedap dimakan sejuk.

Blueberry Topping
  • 1 tsp Gelatin / Serbuk agar2*Ana guna gelatin Halagel
  • 30ml Air
  • 150g Blueberry pie filling apa2 filling kesukaan
Cara-cara :
  • campurkan gelatin/agar2 dgn air. 
  • Panaskan sebentar & campurkan blueberry. 
  • Sapukan ke atas cheesecake & sejukkan sebentar.


KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA BERMULA DARI BILIK TIDUR

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Second Baby

baby development
 
Copyright@ HAK MILIK CIK ANNA JAMU SUSUK DARA