PEMINAT CIK ANNA NI... ^_^

EXCHANGE LINK JOM!!!

Monday, October 29, 2012

RESIPI: KEK COKLAT KUKUS SEDAPPPPPP


Hai semua...cuti raya haji ari tu Cik Anna cadangnye tak nak balik kampung tau...konon nak beraya di KL je...tapi hari khamis tu abg Cik Anna call suruh balik juga...kelam kabut la Cik Anna cari tiket bas yg kompom2 la tak ada...cari guna internet je...rasa nak nangis pon ade...hehehe...tapi syukur la ade tiket bas konsurtium ari khamis pukul 12.10 tgh hari tau...Cik Anna dah la kat opis...tak kan nak balik macam tu je kan...Cik Anna pikir2...tgk jam dah pukul 10.30 pagi...Cik Anna bagitau opismate yg Cik Anna nak balik...die kate balik jela...hehehe... (sempoi kan...) naseb la boss tak ada...Cik Anna pon chow jela...

Masa raya tu encik bakal tunang nak datang, mak yg suruh sebab nak bagi durian...Cik Anna ade dusun durian...hari2 makan durian sampai panas badan n penin kepala tau...tapi tak serik...Cik Anna memang hantu durian...hehehe...so bila dia nak datang, Cik Anna buat la kek coklat utk die...die suke kan...kek coklat kukus ni memang yg terbaik Cik Anna penah buat...lembut, gebu dan sedapppppp sgt2...

Ok meh Cik Anna kongsi kan resipi nye ye...resipi ni Cik Anna cilok dari KAK ANNA yg memang pandai bab masak dan tak lokek ilmu...pada yg suke makan kek, tapi malas nak buat, boleh order pada KAK ANNA ye...bkn ni link blog dia (KLIK)...

RESIPI KEK COKLAT KUKUS

Bahan-bahan A
  • 1 cawan gula pasir (saya guna 3/4 cawan je)
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan susu pekat (saya guna 3/4 cawan je)
  • 1 cawan minyak masak
p/s: semua bahan A digaul sebati dan dimasak sekejap diatas api perlahan ye...
p/s: bagi bahan sejuk sedikit selepas dimasak...

Bahan-bahan B
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil soda bicabornat (saya guna 1/2 sudu kecil je)
  • 1 sudu kecil baking powder
p/s: semua bahan perlu diayak bersama ye...

Bahan-bahan C
  • 4 biji telur 
p/s: diblender sekejap

CARA-CARA
  1. Satukan bahan B dan C ke dalam bahan A dengan cara tuang secara berselang-seli dan gaul guna senduk sehingga sebati
  2. Panaskan loyang yg telah disapu minyak 
  3. Tuang bahan yg telah sebati tadi kedalam loyang yg panas
  4. Kukus selama 30-45 minit atau sehingga masak
p/s: cucuk kek guna lidi, kalau xde melekat pada lidi maknanya dah masak la tu...
p/s: tutup penutup kukus penggunakan kain atau aluminium foil supaya air kukusan tidak menitik dalam kek...



cepat bukak mulut...ngaaapppp!!!


gambar-gambar dari blog KAK ANNA 


SELAMAT MENCUBA.... ^_________^












KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA BERMULA DARI BILIK TIDUR

0 comments:

Post a Comment

SEBARANG PERTANYAAN..BOLEH TINGGALKAN DISINI...SAYA AKAN BALAS SECEPAT MUNGKIN...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Second Baby

baby development
 
Copyright@ HAK MILIK CIK ANNA JAMU SUSUK DARA