PEMINAT CIK ANNA NI... ^_^

EXCHANGE LINK JOM!!!

Tuesday, November 6, 2012

TIPS PENJAGAAN PAYUDARA

 
 
~Tips Menjaga Kesihatan Payudara~

Menjaga dan memelihara kesihatan payudara PERLU dilakukan oleh wanita, agar payudara tidak mudah dijangkiti sebarang penyakit.

Berikut ini ada beberapa Tips Untuk Menjaga Kesihatan Payudara:
 
Tips 1: Kurangkan makan makanan yang berminyak dan berlemak. ( bukan x boleh langsung cuma ambil dalam kuantiti yang sedikit.) jgn lupa badan kite juga perlukan lemak ye..

Makan yang tinggi lemak haiwan boleh meningkatkan risiko kanser payudara. Menurut para ahli saintis, pola makan kaya lemak boleh menghasilkan zat kimia dalam usus yang berhubungan dgn bakteria akan mengubahnya menjadi estrogen sebagai penyebab kanser . Estrogen ini kemudian disimpan dalam jaringan lemak payudara sehingga membuat sel dalam area ini lebih mudah untuk menjadi kanser .

Tips 2: Tingkatkan pemakanan serat makan

Makan buah-buahan dan sayuran penting untuk mencegah kanser payudara. Serat yang terkandung dalam sayuran, seluruh jenis gandum dan buah-buahan dapat mempengaruhi metabolisme estrogen dalam tubuh, dan menurunkan estrogen dalam darah.

Tips 3: Banyakan makan makanan berasaskan sayuran

Makan banyak sayuran seperti brokoli, kubis brussel, kol, bok, choy, sayuran hijau seperti kangkung dan bayam, kembang kol dan lobak cina, baik untuk kesihatan payudara kerana mengandungi komponen sulfur yang disebut indoles. Indoles sebenarnya membantu mengurangi estrogen dari tubuh dan mencegahnya tumbuh menjadi kanser payudara. Hanya sayuran jenis ini yang diketahui boleh mengubah estrogen dalam tubuh, dan mencegahnya untuk berkembang menjadi kanser payudara.

Tips 4: Makan dari sumber protien seperti ikan

Penelitian menunjukkan bahwa makan sekurang-kurangnya tiga ikan laut setiap minggu seperti tuna, salmon, makarel, dan sarden boleh membantu mencegah kanser payudara. Minyak omega yang biasanya berada dalam ikan ini juga dikatakan boleh membantu memperkuat sistem imun dan menghalang pertumbuhan tumor yang menyebabkan kanser.

Tips 5: Senaman secara teratur

Penelitian dimana wanita yang melakukan olahraga aerobik selama 3-8 jam atau lebih perminggunya, sedikit kemungkinannya untuk terserang kanser payudara dibandingkan mereka yang tidak pernah melakukan olah raga sama sekali.


JOM SAMA-SAMA MENJAGA ANUGERAH TERINDAH YANG DIBERI PINJAM OLEH ALLAH S.W.T KEPADA KITA NI.... ^_^


KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA BERMULA DARI BILIK TIDUR

2 comments:

orked violet said...

Salam kenal..thanks for the info

BTW, sya br foLLow kamu.free, visit/foLLow sya jugak ek
sya-orked.blogspot.com

Cik Anna Jamu Susuk Dara said...

@orked violet

Salam perkenalan jgk...Done follow.. ^_^

Post a Comment

SEBARANG PERTANYAAN..BOLEH TINGGALKAN DISINI...SAYA AKAN BALAS SECEPAT MUNGKIN...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Second Baby

baby development
 
Copyright@ HAK MILIK CIK ANNA JAMU SUSUK DARA