PEMINAT CIK ANNA NI... ^_^

EXCHANGE LINK JOM!!!

Sunday, December 8, 2013

COLLAGEN DELIMALICIOUS WHITE mengandungi ASTAXANTHIN..



Apa itu Astaxanthin???

Astaxanthin merupakan sejenis pigmen kerotenoid semulajadi yang dihasilkan oleh alga Haematococus pluvialis. Ia banyak didapati di kawasan yang mempunyai aktiviti volkanik seperti di Jepun dan Kepulauan Hawaii.








KELEBIHAN ASTAXANTHIN: 

√ 6000 X lebih kuat dari Vitamin C
√ 500 hingga 1000 X lebih kuat dari Vitamin E
√ 800 X lebih kuat dari Co Q10
√ 550 X lebih kuat dari EGCG Green Tea
√ 75 X lebih kuat dari Alpha Lipoic Acid (ALA)
√ 40 X lebih kuat dari Beta Karoten
√ 17 X lebih kuat dari Grape Seed.



KEBAIKAN ASTAXANTHIN: 

√ Meningkatkan kualiti kulit. Astaxanthin bukan sahaja menghalang kerosakan akibat sinaran matahari UV daripada berlaku, tetapi sebenarnya boleh membantu menterbalikkan tanda-tanda luar penuaan dari luar dalam.

√ Mengurangkan kedut dan tompok penuaan, meningkatkan tahap kelembapan, keanjalan dan kelancaran, dan untuk memberi kulit anda yang cantik, bersinar sihat.

√ Antioksidan semulajadi yang dikenali. Ia telah diukur jauh lebih kuat daripada mana-mana antioksidan terkenal: vitamin E atau vitamin C, beta-karotena, lutein atau Pycnogenol.

√ Pemakanan tambahan untuk kulit kelihatan muda, cantik, dan mungkin yang terbaik untuk mengambil untuk penglihatan.

√ Penawar yang amat berkesan untuk semua jenis siku tendon, sendi dan sakit otot, artritis dan tenis.

√ Astaxanthin boleh sampai ke setiap bahagian sel, di dalam dan keluar.

√ Astaxanthin boleh melintasi rintangan darah-otak untuk melindungi otak dan sistem saraf.

√ Astaxanthin boleh melintasi halangan darah retina dan membawa perlindungan kepada mata.

√ Astaxanthin berfungsi di setiap bahagian badan, organ-organ dan kulit.

√ Astaxanthin boleh membantu mengurangkan kesakitan dan keradangan tendon, sendi dan otot.

√ Merangsang sistem imuniti

√ Membantu mencegah serangan jantung

√ Membantu mencegah permulaan sel-sel kanser

√ Membantu mencegah Alzheimer dan Parkinson

√ Menormalkan tekanan darah

√ Melegakan masalah prostat

√ Memberikan ketahanan yang lebih baik untuk selsema

√ Mengawal obesiti

√ Mencegah dan mengurangkan kencing manis

√ Mencegah penyakit gusi

√ Meningkatkan kesihatan reproduktif

√ Melindungi semua bahagian sel-sel daripada kerosakan oksidatif makanan tambahan utama untuk kesihatan mata dan mencegah kebutaan

√ Membantu menyelesaikan masalah gangguan hati dan kegagalan buah pinggang


DAN BANYAK LAGI KEBAIKAN-KEBAIKAN LAIN... fuhh...patut la semua yg makan COLLAGEN DELIMALICIOUS WHITE secara konsisten akan memiliki kulit yg lebih mulus... 





TESTIMONI : http://on.fb.me/1eYI7aZ
 


SEKIAN....


KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA BERMULA DARI BILIK TIDUR

Thursday, October 17, 2013

PERCUTIAN BAJET KE SABAH - PART 3

Seperti yang dijanjikan, ini sambungan dari Part 1 dan Part 2 ye... 

Hari KEDUA... Kat Sabah ni, malam sangat panjang Cik Anna rasa... Hari kedua ni, pagi2 lepas subuh kami berehat2 dulu.. malas nak kua awal2 kan... Encik Zack macam bese la turun gi beli sarapan... Bihun goreng yg sgt banyak dan kurang enak serta teh tarik... harga RM6.80... tengok Encik Zack bawak balik sekali megi tomyam cup dan asam laksa serta air mineral sebotol RM5.90

Pukul 8pagi kami bersiap2 la nak gi Jesselton Point... Terminal Feri Jesselton Point ni dekat je dgn hotel tapi Encik Zack tak bagi Cik Anna jalan banyak... So gunakanlah khidmat teksi ye... Nak dapat teksi senang sgt2... sebelah hotel je.. melambak teksi... Tanya sorg Haji ni berapa tambang teksi ke Jesselton Point... uihhh bapak mahal RM12... Mintak diskaun pon tak dapat ok... so sebagai pelancong, kena redha jela ye.. hehehe... Dekat sgt tau... tak sempat panas pon ponggong ni... Masa dalam teksi tu, Encik Zack dok borak2 ngn Pak haji teksi tu... Pak haji tu kemain ceramahkan ktorg pasal kawen mude... buat pembakar semangat... nasihat dari org tua ni byk kebaikannya... dorg banyak pengalaman... 

Sampai je kat Jesselton Point, snap2 dulu la... itu perkara biase...hehehe... 



Dekat Jesselton Point ni banyak la kaunter2 yg menawarkan pakej2 ke pulau... Kena rajin pegi dr 1 ke 1 kaunter utk dapat harga termurah ye... Tapi Cik Anna malas nak jelajah 1 kaunter ke 1 kaunter... Kami terjah kaunter hujung sekali yg dlm gambar Encik Zack kt atas tu...So harga mahal la... Pgi 1 pulau RM23, 2pulau RM33... Lepas tu ada la aktiviti macam Sea Walking, Banana Boat, Para Sailing, Jet Ski, dan banyak lagi... TAPI MAHAL GILA... 

Cik Anna pilih utk pegi 2pulau iaitu Pulau Manukan dan Pulau Mamutik 2 org RM66... Sewa mask snorkel 2 org RM20 dan life jacket 2 org RM20... Cukai utk 2 org RM14.40... TOTAL RM120.40... Nasihat Cik Anna, sila jangan sewa apa2 dgn agen ni... sampai pulau nanti, sewa je dkt life gaurd... blh dpt separuh harga tau... grrrrrrr... So nanti dorg akan tanya la pukul brp nak balik dr pulau2 tu... bot ade setiap jam...paling lewat pukul 4 ptg... Cik Anna pilih utk balik pukul 2 ptg... Malas lama2 kat pulau tu... Bayangkan bertolak pukul 8.30 pagi balik pukul 2ptg... punya lama kan...

So jadual nya, 8.30 pagi bertolak ke Pulau Manukan, 12 tgh hari bot dtg ambil dan bertolak ke Pulau Mamutik.. Pukul 2 ptg bot amik utk pulanggggg.... Sebelum bertolak beli jajan2 dulu RM7.60... bihun sarapan tadi pon kami bawak, syg nak buang kan... TOLONG jgn beli jajan2, air ke ape ke dekat Jasselton Point tu... MAHAL NAK MAMPSSSS... Keropok yg harge RM1.20 tu dorg jual harga RM3.. mmg markup gila2 punyeee... So Sila beli dekat tmpt lain siap2 ye...





Dari Jesselton Point ke Pulau manukan amik masa 20minit... syukur Alhamdulillah masa ni keadaan laut tenang... seronok sgt tgk ciptaan Allah... 

Yahuuu... dah sampaiiii.....











Cik Abang kite excited mandi sorg2... Cik Anna dah tak larat berendam lama2... sakit2 badan... gamaknye baby ni tak suke air masin... hehehe... tapi syokkk sebab banyak ikan... kat sini tak leh bagi ikan makan... tapi still ade manusia tak paham bahasa gi bagi ikan makan... lantak korg la... ikan pon berlumba2 la dtg rebut makanan... Cik Anna plak terkinja2 melompat dlm air tgk ikan byk serbu Cik Anna... citttt...

Lama sgt tggu pukul 12 tgh hari nak ke Pulau Mamutik plak tau... hurmmm... 12.15 tgh hari kami bertolak ke Pulau Mamutik... Bila tgk keadaan pulau tu yg penuh dgn org, sesak sgt, Cik Anna tukar plan, nak pegi Pulau Sapi... Naseb la ade penumpang bot yg nak ke Pulau Sapi...hehehe...Tapi driver bot tu cakap kena balik pukul 4 ptg... mak aiii... keras la kat pulau tu nak tggu pukul 4... bosannnnnn....

Pulau Sapi pon kecik jgk tapi tak la sesak Pulau Mamutik... masa smpai pulau sapi ni Cik Anna memang dah letih sgt... so amik peluang tidur la...hehehe...


Bangun dari tidur terkebil2 pandang pasir.. apa benda ni??? upenye keje Encik Zack... eeee kat pulau pon nak beromantik tau.... wekkk.... Tapi hati Cik Anna berbunga2 riang... hehehe...

Muka blur baru bangun tido...

Masa bangun tidur ni dah pukul 2.30 ptg... perut berkeroncong... kami melantak dgn rakus tanpa peduli org2 putih yg melambak dihadapan kami... heheheh...

Tepat pukul 4 ptg kami bertolak balik ke daratan... haishh... letih gila kot... mmg tak de mood nak bergambar...

hahahahahah....

Memang leceh bercuti dgn org mengandung ni kan... cepat letih, xde mood... nak tidurrrr je keje... hahaha...naseb la Cik Anna tak de alahan teruk... 

Sampai Jesselton Point kami jalan2 dulu cari kedai 7e nak beli roti, tuna, biskut dan segala bagai sebab Cik Anna tak lalu sgt makan nasi... tak selera... roti, biskut, mmg selera... singgah 7e berdekatan beli macam2 habis RM31.20... Lepas beli segala bagai, terus cari teksi nak pulang ke hotel... letih sgt kot... Tambang teksi nak balik hotel RM15 ok... Mahal plak... pegi tadi Rm12 je... macam2 la dorg ni mencekik pelancong... huh.... sebagai pelancong, redha jela... minta kurang pon tak dapat le...

Sampai hotel rehat2 secukup nya... malam2 kami makan roti dan megi je... jimat2... hehehe... Malam nye kami lepak2 dalam bilik je... sambil rehat2 kami laki bini plan utk esok, mcm mana nak gi Kundasang... 

Untuk pengetahuan semua, nak gi Kundasang boleh je naik bas... Amik bas dekat Padang Merdeka... melambak bas kat situ... tambang RM15-RM19 seorang... Kalo nak ke poring, dairy farm lain plak harga nye... kena bincang dgn driver la... bagitau je korang nak turun kat mana, dorg blh bawak... lagi jimat kot... kalo naik teksi plak tambang nye RM300-RM450... tapi teksi akan bawak pusing2 smpai ptg baru balik KK semula... Buat la pilihan... semoga membantu...

Tapi Cik Anna dan Encik Zack buat pilihan yg lebih baik...hehehe... nanti kan sambung PART 4 plak ye... ^________^


Perbelanjaan hari Kedua:

Kos ke Pulau      : RM120.40
Makan2              : RM51.50
Tambang Teksi : RM27

TOTAL      : RM198.90


PART 4 ..... KUNDASANG



KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA BERMULA DARI BILIK TIDUR

Wednesday, October 16, 2013

PERCUTIAN BAJET KE SABAH - PART 2

Holla... syok ke raya semalam? Cik Anna bab2 raya ni memang syok abiss... Dapat berkumpul 1family... tapi lagi best masa zaman kanak2, masa adik beradik semua bujang2... tak terhingga syok nye... sekarang, semua dh ada family, lain la rasa nya... 

Ok nak sambung kisah Percutian Bajet Ke Sabah - Part 1  

5/10/13- Cik Anna bertolak dari rumah abg kpd Encik Zack kat Sri petaling... dia tolong hantar ke LCCT... Cik Anna dah check in awal2 kat rumah, so tak dela terkejar2 kan... sampai airport relax je... 

muka maintain kembang... ni baru 3bulan baby dlm perut...huhu...

Cik Anna risau sebenarnya nak naik flight, takut muntah ke pening ke... tapi syukur Alhamdulillah ok je.. sedap tidur smpai la mendarat di KK... teruk2... Sampai je airport KKIA Terminal 2, Cik Anna dan Encik Zack terus ke kaunter teksi... Utk makluman semua hotel yg Cik Anna book tu dekat Kampung Air... Memang tempat strategik la... Tambang teksi ke kampung air ni memang cekik darah ok... RM30 dorg sebat... perjalanan dr KKIA ke Kg Air hanya 10minit je kot... Tapi sebagai pelancong, kena redha jela... lagi pon masa ni Cik Anna dah letih dan lapar, so tak kesah la bayar berapa pon asalkan selamat sampai hotel...

Sampai je Hotel Traveller, kami check in... just bagitau nama je...dorg tak de nak tgk baucer book dr Agoda tu pon... Check in pon xsampai 5minit... Plak tu hotel ni ade lif... Cik Anna memang tak gemo naik tangga ok... huhuhu... Hotel ni berdekatan dgn maybank, kedai2 makan, pasar malam, tempat teksi sebelah hotel je, kedai runcit, klinik, stesen minyak, shopping complex, eh memang semua dekat la... 

Keadaan bilik memang sadis sebab sempit... Tapi Cik Anna rasa selesa je... Tandas bersih, bilik kemas, TAPI TAK DE ARAH KIBLAT... kena cari sendiri la...huhu... Dari pintu masuk, jalan 2langkah terus ke pintu tandas, jalan 5langkah terus ke katil... hahahha... boleh bayangkan sempit nye... DAN tak ada tingkap ye... tapi bilik tak berbau.. mungkin sbb ade penyedut udara jadah tu... bilik ni kalo utk tidur je OK la...

Hotel Traveller Cik Anna bagi 4 drp 5 bintang... 



Bila dah masuk bilik, Cik Anna memang malas dah nak kua... Encik Zack jela kua gi cari makan... Lama tau dia gi beli makan... Bawak balik nasi ayam penyet... harga RM9.90 ok... bapak mahal... tapi ayam die punye main besoooooo... nasi banyakkkk... rasa sedappppp... puas hati la... Malam tu plak kami makan nasi ayam penyet ni lagi... hehehe.. 

Hari pertama ni kami tak kemana pon... rehat2 je... Dalam bilik tu kami laki bini dok buat bajet utk hari2 seterusnya... Utk hari kedua kami planning nak ke Pulau.. 

Baca review blogger2 yg penah gi sabah, semua kata syok gi pulau manukan, pulau mamutik, pulau sapi... Cik Anna pon nak gi gak la... Dah lama tak naik bot.. dulu masa belajar kat sabah, memang selalu naik bot dr Labuan gi Sipitang... syokkkk...

Nasihat Cik Anna sebelum gi pulau ni, sila beli makanan banyak2 supaya tak kebuluran di pulau itu...huhuh... Nanti Cik Anna sambung Part 3 utk hari kedua ye...


Perbelanjaan Hari Pertama:

Tambang Teksi : RM30
Makan2              : RM22.80

TOTAL      : RM52.80


KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA BERMULA DARI BILIK TIDUR

Monday, October 14, 2013

PERCUTIAN BAJET KE SABAH - PART 1 SEBELUM BERTOLAK


Apa khabar semua?? Cik Anna alhamdulillah sihat... berbulan tak update blog... bukan tak de cerita tapi kemalasan tahap giga... Sejak jadi full time housewife ni, kemalasan tu tak dapat dibendung lagi... Lupa nak cite, Cik Anna dah resign bulan 8 ari tu... hehehe... dapat tau pregnant, terus resign tau... 

Bila dah benti keje, masalah nak pegi bercuti pon bermula la... Dah plan awal2, percutian ke Sabah 5/10 - 10/10 adalah percutian mewah... sebab masa tu bergaji... Tapi lepas tak bergaji, jadi percutian bajet jela... hehe... Pada asalnya cancel nak gi sebab Cik Anna bukan larat sgt... lemah je asa... Morning sickness tak ada tapi badan rasa lemah... darah rendah... malas nak berjalan... Plak tu ada kawan Encik Zack cakap, awal2 mengandung tak elok naik flight... seram Cik Anna tau... Terus gi klinik pakar sakit puan utk rundingan... huhuhu... alhamdulillah doktor kata tak ada masalah utk naik flight... baby kuat, no problem... yg selebihnya tawakal jela...

2 hari sebelum bertolak, baru terhegeh2 book hotel kat Agoda.com lepas tu baru kelam kabut cari tempat2 menarik, cari kete sewa bagai... huaaa... dengan bajet RM1500 (duit kutu bulan 9), Cik Anna dan Encik Zack rancang sebaiknya percutian kami... 

PERTAMA

Flight Cik Anna 5/10/13 jam 12.00 tgh hari... Sampai KK lebih kurang pukul 2.30 ptg.. so kami plan terus check in hotel murah kat KK selama 2hari... Nak rehat lebih la konon...Cari punya cari kat agoda, dapat la hotel murah RM146.28 utk 2malam di Traveller Hotel.. Hotel murah so bilik pon kecik dan sempit la... Tapi bersih dan selesa sgt... 

KEDUA

Cik Anna dan Encik Zack bercadang ke Kundasang utk 1 malam pada 7/10/13... rugi la pegi sabah tapi tak pegi Kundasang kan kan kan.... So cari lagi hotel murah2 kat Kundasang tapi penuh plak... yg ade hotel agak mahal bagi percutian bajet ni... RM265 utk 1 malam di Kinabalu Pine Resort.. Dapat free breakfast je... Bilik sgt besar, katil best, bantal lembut, permandangan sgt sgt sgt indah... tak rugi bayar mahal... heheh... Memang puas hati....

KETIGA

Disebabkan ini percutian bajet dan membawa anak dalam perut, jadi segala brg2 yg nak dibawa haruslah dipertimbangkan...sebab apa?? sebab yg akan membawa segala brg adalah suamiku... Cik Anna memang tak larat la nak angkut brg2.. So kami bawa 1 luggage dan 1 backpack je... memang ringan sgt2 beg kami... kalo bawak berat2 sian Encik Zack nak bawak nanti... 

OK... tu je persiapan Cik Anna sebelum bertolak ke Sabah... yg lain, sampai Sabah baru pikir... hahaha... owh ye, kesemua hotel yg dibook menggunakan kad kredit... tapi Cik Anna dah masukkan siap2 dlm bajet RM1500 tadi... maka baki yg ada cuma RM1088.72 sahaja... CUKUP KE??? hehehe... apabila budak akaun buat bajet, mestila terbaikkkk kan... hehehe...


 

BERSAMBUNGGGGGG....



KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA BERMULA DARI BILIK TIDUR

Tuesday, August 20, 2013

BUKU MERAH ke BUKU MERAH JAMBU NI???


Pengalaman buat buku merah ni memang manis sangat2 tapi ade pahit juga... sebab proses yg terlalu lama... dari pukul 8.30 pagi sampai 12.30 tghari baru selesai... boleh meroyan kat klinik tu tau...

Sebelum Cik Anna cerita pasal buku merah, Cik Anna nak jawap soalan Cik Puan Pia dulu...


Jawapan: Cik Anna rasa perut terlampau buncit dan senak sgt2.. lepas tu period lewat seminggu.. mata rasa terlampau mengantuk bila masuk zohor... sensitif dan mudah nangis...yg paling penting gerak hati kuat mengatakan yg ada nyawa dalam perut ni... kalo Cik Puan Pia lewat period seminggu baru check UPT tau... kalo sekadar lewat 2-3 ari jgn buat sbb nanti isau kecewa je...mcm Cik Anna lalui bln lepas...huhuhuh...


Ok berbalik pada kisah buku merah@merah jambu... Semalam, 19/8/13 pukul 8.30pagi Cik Anna sudah terpacak dan ternganga depan pintu klinik kesihatan teluk intan sebab ramai gilaaaaa org tau... rasa lemah semangat sebab tau dah mesti lama gila kena tggu nombor giliran... 

PERTAMA

8.30pagi - Encik Zack letak IC Cik Anna dalam bakul yg tertulis Klinik Pesakit Luar... dalam bakul tu banyak lagi IC org lain dan macam2 jenis kertas apa tah... Tunggu jela dengan kesabaran yg tinggi dan perut yg mula berbunyik... masa tgh menunggu tetibe teringat yg sijil nikah tak bawa... Sebab baca kat blog2 org berpengalaman, dorg cakap nak buat buku merah kena bawak sijil nikah...so Cik Anna sruh la Encik Zack balik umah amik sijil tu... Encik Zack pon gi la amik.. tapi rupe nye die bukan gi amik, tapi die gi tanya kat nurse bahagian ibu dan anak... nurse tu cakap tak payah sijil nikah... Lega la hati... Lepas tu Encik Zack pegi plak kaunter nombor giliran tadi bagitau yg die dtg bwk bini nak buat ujian UPT... sebab nurse tu suruh kot...tah la...hehehe...

9.20pagi - nama Cik Anna dipanggil... dapat la nombor giliran... masa ni perut menggila dah..lapar tahap giga... Encik Zack sruh tangkap gambar nombor giliran sbb nak buat entri kat blog ni tapi Cik Anna malas... sebab laparrrrrrr sgt2... lepas dapat nombor terus bergerak ke klinik pesakit luar plak... menunggu nombor plak dah... nombor Cik Anna 3029, ada lagi 19 nombor kena tggu tau... punya bersabar...

KEDUA

9.45pagi - Tetibe nama Cik Anna dipanggil... Nurse tu buat HB test, lepas tu die bagi borang utk buat UPT... bergerak la kami suami isteri ke makmal plak... bagi pembantu makmal tu borang berkenaan dan die suh kencing dalam botol... cissss... sungguh memalukan tau.. pembantu makmal tu lelaki... T_T malu2... 

10pagi - keputusan urine keluar... Alhamdulillah positive... bawak plak result tu ke kaunter nurse tu tadi... nurse tu cakap Alhamdulillah positive, die tanya Cik Anna tinggal kat mana dan suh gi kaunter ibu dan anak tu pulak... fuh lenguh kaki kot...

KETIGA

10.10pagi - Encik Zack letak result UPT dalam bakul ibu dan anak tu... lepas tu tunggu jap sampai nama dipanggil..dia tanya alamat rumah semua... tanya alamat rumah ni bertujuan nak tau klinik berdekatan dgn rumah supaya senang nurse dtg buat check up.. yg tak boleh blah nurse tu minta sijil nikah plak... aishhh... tadi nurse cakap tak payah bawak...ni nurse lain mintak plak... kesimpulannya buku merah tu tak ada nama husband... cisssss...

10.30pagi - dapat buku merah yg belum diisi ape2... buku merah ni perlu dibawa ke sudut temubual pulak... macam2 la dorg ni... berjalan la kami laki bini yg kelaparan ni ke sudut temubual...

10.40pagi - nama Cik Anna dipanggil... sembang2 dengan nurse tu... sambil nurse tu isi buku merah... buku merah ni ade 2.. 1 merah jambu utk ibu, 1 lagi merah utk pihak klinik... nurse ni cakap nanti datang check up kali kedua bawa sijil nikah, baru dorg tulis butir suami... ok kan jela... Kemudian Cik Anna diarahkan naik kat penimbang... timbang tinggi dan berat... CIK ANNA DAH GEMUK!!!! tidakkkk... memang kena jaga berat ni... Selesai timbang, nurse tu suruh pegi makmal, amik darah dan bla bla bla... terus Cik Anna tak dengar ape yg nurse tu cakap bila die sebut amik darah... ya ALLAH takut nye Cik Anna... memang tak penah amik darah dan selalu berdoa jauhkan Cik Anna dari amik darah... T__T sakit nya ALLAH je yg tau...

KEEMPAT

11pagi - merengek2 kat Encik Zack cakap takut takut takut... masuk bilik amik darah, Encik Zack tak ikut... Cik Anna tak bagi.. duduk dekat kerusi.. nurse sapu kapas sejuk tu... dah tak pikir ape dah terus tanya nurse tu sakit tak.. nurse tu tengok Cik Anna die cakap tak penah amik darah ke? Cik Anna geleng2 je... lepas tu nurse suruh baring atas katil sebab isau Cik Anna pengsan... khikihkih...penakut... Mula2 nurse cucuk kat lengan... masa ni nurse cari2 urat tak jumpa...die cakap jgn takut sgt dik, urat tak timbul ni... Cik Anna mulut dah terkumat-kamit selawat byk2...mmg takut...bila die masuk jarum, tak sakit pon...lepas tu die tarik keluar sebab tak jumpa urat... cucuk lagi sekali, tarik balik... lepas tu die sapu plak kapas tu kat belakang tapak tangan...masa ni makin kuat Cik Anna selawat, mengucap, doa segala benda...sebab tau mesti sakit punye...sekali die cucuk, Cik Anna rasa putus nafas tau... nurse cakap jgn takut sgt dik, darah tak keluar ni... Cik Anna lepas nafas pelan2, cool kan diri.. sedar2 nurse tu dah sudah... hehehe... buat cool jela.. keluar dari bilik makmal tu bersungguh menangis,.,, org tgk pon pelik.. Encik Zack pon terkejut tgk... 

11.20pagi - buat urine test lagi sekali...letih2... dah la sakit kena amik darah, lagi suruh wiwi... geram betul la... dapat result darah dan urine, bawak plak buku tu kat nurse ruang temubual tadi...kemudian die suh masukkan buku merah jambu dalam bakul kuning...

KELIMA

11.25pagi - perut menggila... minta Encik Zack belikan roti je.. die pon gi beli... elok je die pegi, nurse panggil nama Cik Anna... tanya penah check gigi tak, Cik Anna cakap belum lagi...die bawak jumpa doktor gigi.. check itu ini... buat la temujanji 30/9/13 nanti kena cuci gigi dan tampal... kebetulan mmg Cik Anna nak check gigi pon... elok sgt la tu...

11.40pagi - Encik Zack sampai bawak roti ngan air milo... nyum2... kenyang perut suka hati...

12tgh hari - nombor giliran Cik Anna dipanggil... masuk la Cik Anna jumpa nurse lagi.. bersoal jawap itu ini.. baring atas katil, di tepuk2 perut... lepas tu bagi tau pregnant 6minggu.. 23/9/13 jumpa doktor, scan baby, cucuk dan amik darah... pengsan lagi Cik Anna dengar cucuk dan amik darah... yaALLAH...koyak la urat2 aku macam ni... dan baru Cik Anna tau Cik Anna berdarah O...

12.30tgh hari - amik ubat tambah darah, vitamin C, vitamin B, dan acid folic... BALIK!!! Alhamdulillah selesai buat buku anak ummi... 




Masa kat klinik tu akak sorg tu tgh tggu hari nak bersalin, die cakap skang ni musim anak perempuan.. hehehe... Cik Anna tak kesah anak perempuan ke lelaki ke.. yg penting soleh dan solehah...

Doa Ketika Bayi Dalam Kandungan 

-بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

"Ya Allah, peliharalah anakku selama ia berada di dalam perutku dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.


Ya Allah, rupakanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepadaMu dan kepada rasulMu.

Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat.

Ya Allah, jadikanlah dia sihat yang sempurna dan berakal dan pandai, alim dan beramal.

Ya Allah, panjangkanlah umurnya sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan Hadis dengan berkat Nabi Muhammad s.a.w dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam"


. اَمِين يَا رَبَّ الْعَالَمِيْن 






 


KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA BERMULA DARI BILIK TIDUR

Tuesday, August 13, 2013

2 line!!! Alhamdulillah...

Alhamdulillah... doa kami suami isteri dimakbulkan ALLAH.. tanggungjawap semakin berat utk dipikul.. semoga anak ini akan selamat dalam rahim ummi sehingga lahir... semoga anak yg bakal lahir ini menjadi anak yg soleh & solehah... amiiinn...



Pregnancy test ni Cik Anna beli dah lama dah...saje gatal beli awal...heheh... tak sangka pon pregnant sebab baru je beberapa mggu lepas test dan negatif.. Tapi sebab hati tergerak nak test, 11 ogos, sebelum solat subuh, Cik Anna test la... dan terus mandi2, amik wuduk, pregnancy test ni Cik Anna tak tengok pon.. Masuk bilik terus bagi pada Encik Zack... blur la dia sebab tak reti tengok... Cik Anna pon tak pandai tengok... baca2 penerangan kt kertas tu, terus masing2 senyum tapi tak nak berharap sgt... sebab samar2 je + tu...


lepas solat semua, gi dapur minum air banyak2 sebab nak test lagi sekali...heheheheh...guna yg murah plak...hehhe... tapi agak kecewa sbb mule2 tu tanda kat T tu xada.. tapi lama kelamaan tanda kat T tu makin jelas... rasa syukur sgt2... Dengan semangatnya, terus ajak Encik Zack gi pekan beli pregnancy test digital.. semangat ok...


Syukur Alhamulillah... 1-2 weeks... Esok nya isnin, gi klinik nak confirm kan mengandung ke idak... doktor cakap mengandung 5 weeks... jangka bersalin 14/4/14... wahhh... cantik nombor kan...tapi tak kesah la bila pon lahir yg penting baby ni kena selamat dlm perut ummi...

Doktor bagi ubat angin sebab perut Cik Anna memang kembung dan keras sgt...demi baby, ummi sanggup makan ubat yg tak sedap ni... uhuk... 

Terima Kasih suami ku tercinta... terima kasih ALLAH... syukur tak terhingga... 


KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA BERMULA DARI BILIK TIDUR

Friday, August 2, 2013

AKU SELALU TERLUPA DAN TERLEKA... YA ALLAH... T___T



Aku selalu terlupa dan terleka..
Hidup ini hanya sementara...
Tujuan hidup ini adalah utk mengumpul seberapa banyak bekalan utk ke alam sana... 


Aku selalu terlupa dan terleka..
Hidup ini hanya sementara...
Tidak perlu kaya harta utk ke syurga...


Aku selalu terlupa dan terleka...
Hidup ini hanya sementara...
Cinta yg dikejar hanya dusta, Cinta abadi hanya dari Pencipta...


Aku selalu terlupa dan terleka...
Hidup ini penuh dusta...
Hingga aku hanyut menyiksa jiwa...


AKU TIDAK AKAN SEKALI-KALI TERUS TERLUPA DAN TERLEKA...
CITA-CITA KU UTK KE SYURGA...
CITA-CITA KU UTK MENGECAP KEREDHAAN PENCIPTA...
BANGKITLAH ANA!!
BANGKIT DARI TIDUR YG TERLALU LAMA...
KHIAMAT AKAN DATANG BILA-BILA MASA...
BAIKI DIRI, BAIKI PERIBADI, JANGAN TERUS LEKA...
KELAK DIRI KAU MERANA...


ALLAH ALLAH ALLAH...
JADIKAN AKU INSAN TERPILIH UTK KE SYURGA MU...
JADIKAN AKU INSAN MULIA DI DUNIA DAN DI AKHIRAT...
SEDARKAN AKU DARI TIDUR INI...
AKU TAK INGIN TERUS TERLEKA...
 




KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA BERMULA DARI BILIK TIDUR

Thursday, July 18, 2013

PUISI LUAHAN HATI DAYANA (ISTERI ASHRAF MUSLIM)


Hari ni Cik Anna disogok dengan cerita2 hot perkahwinan ke2 Ashraf Muslim.. Tibe2 hati ini rasa disiat2 dan sedih sgt2... Ashraf Muslim telah pon selamat menikah dengan Sakinah pada 7 Julai lalu di Thailand... Jom baca luahan isi hati Dayana...


Tak usah bicara tentang payung emas
Kerana
Aku belum layak iktiraf diri sesuci khadijah atau fatimah


Tak usah bicara tentang zuriat
Kerana
Aku bukan Allah...mudah menyebut kun fa ya kun...


Tak usah bicara tentang setia
Kerana
Aku pasti kau tahu aku bukan perempuan jalanan


Tak usah bicara tentang tanggungjwb
Kerana
Aku tahu kau lebih arif tentang itu


Tak usah bicara tentang kesempurnaan
Kerana
Aku terima kekurangan kau kerana Allah


Tak usah bicara tentang dia
Kerana
Aku diasingkan darimu kerana dia


Sucinya aku, kau miliki ketika di Makkah
Hebatnya dia, kau sembunyikan ketika di Thailand..


Berhenti beralasan ini semua jodoh ketentuan Allah...
Kerana satu dunia tahu
Hanya itu lah jawapan mudah utk lepaskan kekhilafan yg disengajakan...


Sungguh berat dugaan yg menimpa Kak Dayana ni.. sungguh ALLAH syg pada dia.. Dia cukup bertuah diuji ALLAH dibulan Mulia ni... Semoga kak Dayana tabah menghadapi ujian ini... Jika aku ditempat beliau, sudah tentu air mata darah yg mengalir keluar... Cik Anna doakan kak Dayana menjadi wanita yg kuat dan tabah... Amiiinn... T___T

Poligami memang halal... Setiap lelaki berhak berkahwin lebih dari 1 jika MAMPU... Tapi, melukakan hati insan, merampas kebahagiaan insan, membuat insan itu sedih dan kecewa, HALAL KAH????? 

SEKIAN...


KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA BERMULA DARI BILIK TIDUR

Monday, July 8, 2013

3HARI 2MALAM YG INDAH....

Apa khabar semua??? Cik Anna harap semua sihat ye... Cik Anna syukur Alhamdulillah sihat... cuma sakit kepala sgt2 sebab nangis yg teramat lama lepas hantar Encik Zack balik... T__________T (sedih lagi..)

Minggu ni Cik Anna tak balik kampung tapi Encik Zack dtg KL...hehe... Hari jumaat Encik Zack sampai KL pukul 9mlm... Cik Anna nak book hotel konon nya... hotel yg betul2 dah memikat hati kecil Cik Anna ni...

Arenaa Star Hotel KL- Honeymoon Suite

Apa yg Cik Anna suke sgt, tgk katil die... bulat ok...romantik je asa... lepas tu Jakuzzi die betul2 sebelah katil... agak2 panas, terjun je dlm jakuzzi tu... owhhh sgt la berkenan... tapi atas masalah teknikal xdapat la Cik Anna tido kat atas katil bulat itu... Gelabah gak tak tau Encik Zack nak tido mana... Last2 Cik Anna yg malu2 kucing gi tanya ketua rumah boleh tak bawak husband masuk umah...tido 2malam... Ketua rumah cakap boleh je...kan dah halal... hehehe... yg halal Cik Anna, yg dorg tu xpe ke... Tapi dorg cakap xpe sebab kami kt umah mmg pesen duduk bilik 24jam kalo xkeje... 

So tido la Encik Zack kt bilik sempit Cik Anna tu... Bilik tu la tempat tido, bilik tu la tempat makan... Malu la nak makan kt ruang tamu kan... nanti budak umah nak kua bilik susah plak... Selama 3hari 2malam tu, macam2 ktorg buat... Gi main bowling la, gi belajar memanah la... gi shopping la... dannnnn Encik Zack belikan Cik Anna scooter Ego S... Allah je yg tau betapa happy nye Cik Anna... ^_________^ (maceh awk)

Selama 2tahun Cik Anna gi keje jalan kaki tau... Walaupon tempat keje dgn umah memang dekat, lebih kurang 15minit berjalan tapi Encik Zack xsanggup dah tgk Cik Anna letih berjalan... Dia risau... So dapat la Cik Anna motor comel tu... Motor tu beli secondhand.. Dari seorang wanita iran yg belajar kt UPM... die beli motor tu bln 11 taun lepas... pakai 3bln n terus beli kereta..so moto tu die tak pakai dah... Alhamdulillah mmg rezeki Cik Anna kan... meh tgk motor nye... tapi memang kaya la org iran ni... Dia beli cash kereta wira SE tu RM16k... huhuhu...






Dah lama Encik Zack survey motor2 ni... Bayangkan ade 1 malam tu, Cik Anna tetibe terjaga pukul 3pagi... Tengok sebelah, Encik Zack tgh belek2 Tab Note.. Cik Anna tanya die, buat apa tu... Dia cakap tgh cari motor... Ya ALLAH... pukul 3pagi masih mencari motor utk Cik Anna... terharu sgt2...

Dalam byk2 motor yg ade kt mudah.my tu, motor ni yg menjadi pilihan Encik Zack...sebab motor ni baru lagi... Mileage pon rendah gila.. 1261 km je... dah macam motor baru... harge pon mampu milik...hehehe... 



Hari sabtu pagi, lepas sarapan roti telur ala kadar Cik Anna ngn Encik Zack naik KTM gi serdang nak jmp owner motor tu... Sampai serdang, dan tak tau nak gi rumah owner tu macam mana... Punye jenuh berjalan tau... Last2 naik bas... sampai la kami kat condo owner tu... Tengok moto siap berbalut lagi seat tu dgn plastik... Memang Cik Anna jatuh hati sgt... Bincang2 smpai ke petang baru settle... 

Lepas Encik Zack bayar, dapat la kami motor ni... terus merempit balik umah... Walhal kami tak tau jalan pulang.. Main redah je tau... life is gamble kan... cehhh... Syukur la selamat sampai... Rasa bahagia sgt... Harga motor ni RM4000... dapat la kurang sikit... 

Cik Anna dah lama tak bawak motor... Ase cuak la jgk... Tapi benda dah ada, nak tak nak kena bawak jugak la... Malam dapat moto tu kami gi main bowling 2game... fuh puas hati... Esok nya Encik Zack dh nak balik... Cik Anna buat nasi ayam.. seronok sgt tgk Encik Zack mkn... macam sedap sgt je... 

Part paling sedih bila hantar Encik Zack balik... hmm... mula cool je... sampai umah, bukak je pintu bilik, dah terasa kesorangan... Terus capai kain pelekat yg Encik Zack pakai utk solat, die saje tgglkan kt umah Cik Anna... Apa lagi, hujan la bilik Cik Anna tu.. Sampai tersengguk2 nangis... hahahah.. Allah je yg tau sedihnya hati ni... 



Kepada Suamiku tersayang... terima kasih belikan sy motor... Sy tak mungkin dapat balas kebaikan awk pada sy... Sy hanya mampu berdoa semoga ALLAH lihat kebaikan awk ni sebagai jalan utk awk ke syurga... Semoga ALLAH suke dgn setiap kebaikan yg awk buat pada isteri awk ni... dan sy akui hanya kebaikan yg awk berikan kepada sy selama kite berkahwin... sy harap segalanya kekal begini hingga akhir hayat sy... Syg awk kerana ALLAH... 


KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA BERMULA DARI BILIK TIDUR

Monday, July 1, 2013

SEBULAN YG PENUH DGN KASIH SAYANG.... hikhikhik


Pejam celik pejam celik, dah sebulan Cik Anna jadi isteri solehah... (jgn tny isi perut ye...blm ade lg) selepas selesai majlis kawen ni, rasa tenang sgt2... kepala otak ni rasa ringan sgt... Dulu tiap malam susah nak tido, otak ni tak benti2 memikir... Tapi sekarang, Ya ALLAH syukur sgt2, rasa tenang nye hati ni, rasa ringan nye kepala ni... Encik Zack pon cakap mcm tu...

Buat masa ni Cik Anna dan Encik Zack PJJ.. sorg kt perak, sorg kt KL... tiap ujung mggu Cik Anna akan balik Perak.. tak boleh benti keje lagi, nak kumpul duit gi sabah bln 10 ni...hehehe... Ikutkan hati nak benti keje je dah ni... Tapi pikir masa depan, biar la kami berkorban... hukhukhuk...

Selama sebulan bergelar isteri ni, Cik Anna rasa bunge2 sgt... Walaupon kadang2 terlanjur perbuatan lupe mintak izin suami bila nak kemana2... yela bila PJJ ni korg akn rasa mcm bujang je... smpai lupe diri tu dh bersuami... Tanggungjawap sebagai isteri pon blm Cik Anna rasa.. Masak ke, basuhkan baju die ke, ironkan baju die ke, ape ke semua blm rasa... Tapi kalo setakat balik umah mak, die mengada mintak air milo ais tengah2 malam tu, mmg dah rasa... bebel2 kejap kat die sbb isau minum manis dan ais tgh malam kan... 

Ape yg best bila PJJ ni??? Bkn Cik Anna nak pon PJJ ni... dah ade suami buat ape jadi bujangkan... Tapi semua ade hikmah... Tapi saat berjumpa suami lepas 5ari berpisah, tu yg xkan boleh digambarkan... dan saat berpisah sementara itu juga tak dapat digambarkan... Sedih dan gembira tu berbaloi... Bila jumpa, kami gunakan masa tu semaksimum mungkin utk bermesra, luahan perasaan, tunjuk kasih syg, dan tak lupe utk family jgk... Dah ade suami tak bermakna blm abaikan family kan... 

^_______________^

Happy sgt ALLAH beri suami yg terbaik utk Cik Anna... TQ ALLAH... 








YA ALLAH... aku bersyukur padaMU kerana menemukan aku dgn seorang lelaki yg baik akhlaknya, yg sgt penyayang, penyabar, dan yg sentiase mengingatkan aku padaMU... 

YA RAHIM... Kau panjangkanlah umur suamiku ini.. Kau sayangilah suamiku ini seperti mana dia menyayangiku... Kau berikanlah hidayah dan rahmatMU kepadanya.. Kau berikanlah kesihatan yg baik kepadanya, rezeki yg tidak putus2, kesabaran yg tinggi dan segala kebaikan kepadanya... 

YA RAHMAN... Kau panjangkanlah jodoh kami yg telah Kau aturkan ini.. Kau semarakkanlah rumahtangga kami dengan kasih sayang yg tiada belah bagi... Kau dekatkan kami denganMU, ikhlaskan hati kami kerana MU YA ALLAH... Kau kurniakanlah kami anak2 yg soleh dan solehah, yg mendirikan solat, yg menegakkan agamaMU, yg berilmu dan beramal soleh...

Semoga hubungan halal ini diberkati ALLAH dan kekal hingga ke syurga... 

AMIN YA RABBAL 'ALAMIN...


I LOVE U KERANA ALLAH, MOHAMMAD ZAKARIYYA...


KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA BERMULA DARI BILIK TIDUR

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Second Baby

baby development
 
Copyright@ HAK MILIK CIK ANNA JAMU SUSUK DARA