PEMINAT CIK ANNA NI... ^_^

EXCHANGE LINK JOM!!!

Tuesday, January 15, 2013

TUTORIAL: CARA-CARA BUAT BUNGA TISU



Tajuk entri skema gila... bia la kan... hehehehe... So B2B semua mesti tau bunga tisu kan.... Bunga Tisu ni banyak kegunaan nya... Boleh guna utk bunga telur, buat hiasan barang hantaran, pomander ball, bunga tangan, buat itu ini ikut kreativiti masing2 ye sayangggg.... Contoh bunga tisu yg ohsemmm...


Bunga Pahar @ Bunga Telur

Hantaran... Annur Kaseh Collection

Bunga Tangan... Seri Qanasuri

Pomander... Seni Qanasuri

Haaaa.... cun kan??? ok tanpa membuang masa... JOM ikut tutorial ni ye...

Bahan-Bahan:


Kertas tisu @ Crepe Paper (Cik Anna guna kertas tisu Ikea)
Dawai 26
Gunting

Cara- Cara :

Mula-mula potong tisu ikut kesesuaian... 

Cik Anna guna sekeping tisu Ikea tu cuma potong bagi putus sehelai2...

Kemudian, lipat macam kipas yg masa kecik2 kite selalu buat masa kecik dulu....


Lepas tu ikat dengan dawai kat tengah2 ye...

Pastikan dawai tu sebelah pendek sebelah panjang ye....


zoom....

Potong hujung lipatan jadi separuh bulat macam kat bawah ni... tak nak potong pon tak pela,,,,



Kemudian, bukak sebelah lipatan jadi macam kat bawah ni...



Next, bukak sehelai2 sampai habis...nanti jadi kembang sebelah....



Last... SIAP...jadi la macam ni....



Besar bagak kan... untuk bunga pahar sila buat comel2 je ye... try & error... belajar dari kesilapan... ^_^ 





GOOD LUCK DARLING..... ^_^



KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA BERMULA DARI BILIK TIDUR

18 comments:

CIK PIA said...

cik pia dh pernah try, tp asyik ter koyak aje kertas tisunya, tangan keras kot..heeeeee

Cik Anna Jamu Susuk Dara said...

@CIK PIA

kihkihkih...kne buat dgn penuh kasih syg la Cik Pia... Cik Anna buat dlu pon koyak2 gak...lama2 ok la...hehehe...

Melody R said...

anna, salam kenalan..sy pon wat bunga tisu ni untuk pahar, guna kertas crepe..comel je..ow ye, da tggl link td :)

Nurul Rafar said...
This comment has been removed by the author.
Nurul Rafar said...

salam anna nurul dh try wat tpi xjdi bunga pn......sehlai tisu je kan.??? nk download xblh pn...tlg la ajar??nurulrafar@gmail.com

Cik Anna Jamu Susuk Dara said...

@Melody R

Salam Perkenalan juga... ^_^ comel je kan kalo buat kecik2...tapi leceh... huhuhu...

ejah ismail said...

Tq cik ana atas p'kgsian ini
senang jgk nk bt
nti nk try lah
hihi

Diana Nana said...

da berjaya buat da...
buat kecik2 untuk bunga telur je...
comel...wlwpn leceh, yang penting jimat...huhuhuuu...

siti najlaa said...

cik anna,saya pon belajar buat la..tp saya tak kretif.tisu tu tisu y biasa ke? ni email sy
sitinajlaa@ymail.com

Saffa Adiza said...

Salam..thanx for the info..memandangkan saya dh jd surirumah,bolehlah saya cuba buat bunga ni..jemput datang melawat ke blog saya jugak yea..

www.miyamimayuko.blogspot.com

Nur Izzaty Idrus said...

Cik anna, saya dah try tp nape bunga dia mcm x byk kelopak mcm cik anna pnye bunga.. Gebus sgt.. Ajar detail plss.. Nie email saya qiara.qarlos@gmail.com

Zarith Haiza Sofea said...

Cantik,..dah lama nak buat bunga tisu ni, kalau yg bunga paha tu kene brapa keping ye?

siti katijah said...

salam cik anna, cik anna letak berapa keping ye sampai gebu mcm tu. sy dh try tp xberapa nak gebu lah. ni email sy khai_23@yahoo.com.my

nurDaZ said...

As salam. mcm mn bleh dapat kembang gebu mcm awak buat eh?if sy gn crepe paper bpe helai/ tebal perlu d gunakan? maksudnyer sy perlu buat benda yg sama pd kedua2 bahagian eh? harap pnjelasan. tQ :)

suraya said...

bunga yang amat mudah dibuat serta jimat..tp kalau x betul bukak nyer leh jadi koyak.

Firdaus Ismail said...

Wsalam . Akak , tisu tu potong ijut saiz nak . Lepas tu double 4 atau lima helai . . Buat la . Nak lagi cantik , dah siap sembir dgn air sikit .

anis hamzah said...

salam.. nak beli bunga tisu@ crepe paper ni kat ikea mahal tak? brape ye? ade jual yg kaler2 ke?:)

Anonymous said...

Saye nk buatlah...nk try...jd ke x..huhuhu

Post a Comment

SEBARANG PERTANYAAN..BOLEH TINGGALKAN DISINI...SAYA AKAN BALAS SECEPAT MUNGKIN...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright@ HAK MILIK CIK ANNA JAMU SUSUK DARA