PEMINAT CIK ANNA NI... ^_^

EXCHANGE LINK JOM!!!

Tuesday, August 20, 2013

BUKU MERAH ke BUKU MERAH JAMBU NI???


Pengalaman buat buku merah ni memang manis sangat2 tapi ade pahit juga... sebab proses yg terlalu lama... dari pukul 8.30 pagi sampai 12.30 tghari baru selesai... boleh meroyan kat klinik tu tau...

Sebelum Cik Anna cerita pasal buku merah, Cik Anna nak jawap soalan Cik Puan Pia dulu...


Jawapan: Cik Anna rasa perut terlampau buncit dan senak sgt2.. lepas tu period lewat seminggu.. mata rasa terlampau mengantuk bila masuk zohor... sensitif dan mudah nangis...yg paling penting gerak hati kuat mengatakan yg ada nyawa dalam perut ni... kalo Cik Puan Pia lewat period seminggu baru check UPT tau... kalo sekadar lewat 2-3 ari jgn buat sbb nanti isau kecewa je...mcm Cik Anna lalui bln lepas...huhuhuh...


Ok berbalik pada kisah buku merah@merah jambu... Semalam, 19/8/13 pukul 8.30pagi Cik Anna sudah terpacak dan ternganga depan pintu klinik kesihatan teluk intan sebab ramai gilaaaaa org tau... rasa lemah semangat sebab tau dah mesti lama gila kena tggu nombor giliran... 

PERTAMA

8.30pagi - Encik Zack letak IC Cik Anna dalam bakul yg tertulis Klinik Pesakit Luar... dalam bakul tu banyak lagi IC org lain dan macam2 jenis kertas apa tah... Tunggu jela dengan kesabaran yg tinggi dan perut yg mula berbunyik... masa tgh menunggu tetibe teringat yg sijil nikah tak bawa... Sebab baca kat blog2 org berpengalaman, dorg cakap nak buat buku merah kena bawak sijil nikah...so Cik Anna sruh la Encik Zack balik umah amik sijil tu... Encik Zack pon gi la amik.. tapi rupe nye die bukan gi amik, tapi die gi tanya kat nurse bahagian ibu dan anak... nurse tu cakap tak payah sijil nikah... Lega la hati... Lepas tu Encik Zack pegi plak kaunter nombor giliran tadi bagitau yg die dtg bwk bini nak buat ujian UPT... sebab nurse tu suruh kot...tah la...hehehe...

9.20pagi - nama Cik Anna dipanggil... dapat la nombor giliran... masa ni perut menggila dah..lapar tahap giga... Encik Zack sruh tangkap gambar nombor giliran sbb nak buat entri kat blog ni tapi Cik Anna malas... sebab laparrrrrrr sgt2... lepas dapat nombor terus bergerak ke klinik pesakit luar plak... menunggu nombor plak dah... nombor Cik Anna 3029, ada lagi 19 nombor kena tggu tau... punya bersabar...

KEDUA

9.45pagi - Tetibe nama Cik Anna dipanggil... Nurse tu buat HB test, lepas tu die bagi borang utk buat UPT... bergerak la kami suami isteri ke makmal plak... bagi pembantu makmal tu borang berkenaan dan die suh kencing dalam botol... cissss... sungguh memalukan tau.. pembantu makmal tu lelaki... T_T malu2... 

10pagi - keputusan urine keluar... Alhamdulillah positive... bawak plak result tu ke kaunter nurse tu tadi... nurse tu cakap Alhamdulillah positive, die tanya Cik Anna tinggal kat mana dan suh gi kaunter ibu dan anak tu pulak... fuh lenguh kaki kot...

KETIGA

10.10pagi - Encik Zack letak result UPT dalam bakul ibu dan anak tu... lepas tu tunggu jap sampai nama dipanggil..dia tanya alamat rumah semua... tanya alamat rumah ni bertujuan nak tau klinik berdekatan dgn rumah supaya senang nurse dtg buat check up.. yg tak boleh blah nurse tu minta sijil nikah plak... aishhh... tadi nurse cakap tak payah bawak...ni nurse lain mintak plak... kesimpulannya buku merah tu tak ada nama husband... cisssss...

10.30pagi - dapat buku merah yg belum diisi ape2... buku merah ni perlu dibawa ke sudut temubual pulak... macam2 la dorg ni... berjalan la kami laki bini yg kelaparan ni ke sudut temubual...

10.40pagi - nama Cik Anna dipanggil... sembang2 dengan nurse tu... sambil nurse tu isi buku merah... buku merah ni ade 2.. 1 merah jambu utk ibu, 1 lagi merah utk pihak klinik... nurse ni cakap nanti datang check up kali kedua bawa sijil nikah, baru dorg tulis butir suami... ok kan jela... Kemudian Cik Anna diarahkan naik kat penimbang... timbang tinggi dan berat... CIK ANNA DAH GEMUK!!!! tidakkkk... memang kena jaga berat ni... Selesai timbang, nurse tu suruh pegi makmal, amik darah dan bla bla bla... terus Cik Anna tak dengar ape yg nurse tu cakap bila die sebut amik darah... ya ALLAH takut nye Cik Anna... memang tak penah amik darah dan selalu berdoa jauhkan Cik Anna dari amik darah... T__T sakit nya ALLAH je yg tau...

KEEMPAT

11pagi - merengek2 kat Encik Zack cakap takut takut takut... masuk bilik amik darah, Encik Zack tak ikut... Cik Anna tak bagi.. duduk dekat kerusi.. nurse sapu kapas sejuk tu... dah tak pikir ape dah terus tanya nurse tu sakit tak.. nurse tu tengok Cik Anna die cakap tak penah amik darah ke? Cik Anna geleng2 je... lepas tu nurse suruh baring atas katil sebab isau Cik Anna pengsan... khikihkih...penakut... Mula2 nurse cucuk kat lengan... masa ni nurse cari2 urat tak jumpa...die cakap jgn takut sgt dik, urat tak timbul ni... Cik Anna mulut dah terkumat-kamit selawat byk2...mmg takut...bila die masuk jarum, tak sakit pon...lepas tu die tarik keluar sebab tak jumpa urat... cucuk lagi sekali, tarik balik... lepas tu die sapu plak kapas tu kat belakang tapak tangan...masa ni makin kuat Cik Anna selawat, mengucap, doa segala benda...sebab tau mesti sakit punye...sekali die cucuk, Cik Anna rasa putus nafas tau... nurse cakap jgn takut sgt dik, darah tak keluar ni... Cik Anna lepas nafas pelan2, cool kan diri.. sedar2 nurse tu dah sudah... hehehe... buat cool jela.. keluar dari bilik makmal tu bersungguh menangis,.,, org tgk pon pelik.. Encik Zack pon terkejut tgk... 

11.20pagi - buat urine test lagi sekali...letih2... dah la sakit kena amik darah, lagi suruh wiwi... geram betul la... dapat result darah dan urine, bawak plak buku tu kat nurse ruang temubual tadi...kemudian die suh masukkan buku merah jambu dalam bakul kuning...

KELIMA

11.25pagi - perut menggila... minta Encik Zack belikan roti je.. die pon gi beli... elok je die pegi, nurse panggil nama Cik Anna... tanya penah check gigi tak, Cik Anna cakap belum lagi...die bawak jumpa doktor gigi.. check itu ini... buat la temujanji 30/9/13 nanti kena cuci gigi dan tampal... kebetulan mmg Cik Anna nak check gigi pon... elok sgt la tu...

11.40pagi - Encik Zack sampai bawak roti ngan air milo... nyum2... kenyang perut suka hati...

12tgh hari - nombor giliran Cik Anna dipanggil... masuk la Cik Anna jumpa nurse lagi.. bersoal jawap itu ini.. baring atas katil, di tepuk2 perut... lepas tu bagi tau pregnant 6minggu.. 23/9/13 jumpa doktor, scan baby, cucuk dan amik darah... pengsan lagi Cik Anna dengar cucuk dan amik darah... yaALLAH...koyak la urat2 aku macam ni... dan baru Cik Anna tau Cik Anna berdarah O...

12.30tgh hari - amik ubat tambah darah, vitamin C, vitamin B, dan acid folic... BALIK!!! Alhamdulillah selesai buat buku anak ummi... 




Masa kat klinik tu akak sorg tu tgh tggu hari nak bersalin, die cakap skang ni musim anak perempuan.. hehehe... Cik Anna tak kesah anak perempuan ke lelaki ke.. yg penting soleh dan solehah...

Doa Ketika Bayi Dalam Kandungan 

-بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

"Ya Allah, peliharalah anakku selama ia berada di dalam perutku dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.


Ya Allah, rupakanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepadaMu dan kepada rasulMu.

Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat.

Ya Allah, jadikanlah dia sihat yang sempurna dan berakal dan pandai, alim dan beramal.

Ya Allah, panjangkanlah umurnya sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan Hadis dengan berkat Nabi Muhammad s.a.w dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam"


. اَمِين يَا رَبَّ الْعَالَمِيْن 






 


KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA BERMULA DARI BILIK TIDUR

Tuesday, August 13, 2013

2 line!!! Alhamdulillah...

Alhamdulillah... doa kami suami isteri dimakbulkan ALLAH.. tanggungjawap semakin berat utk dipikul.. semoga anak ini akan selamat dalam rahim ummi sehingga lahir... semoga anak yg bakal lahir ini menjadi anak yg soleh & solehah... amiiinn...



Pregnancy test ni Cik Anna beli dah lama dah...saje gatal beli awal...heheh... tak sangka pon pregnant sebab baru je beberapa mggu lepas test dan negatif.. Tapi sebab hati tergerak nak test, 11 ogos, sebelum solat subuh, Cik Anna test la... dan terus mandi2, amik wuduk, pregnancy test ni Cik Anna tak tengok pon.. Masuk bilik terus bagi pada Encik Zack... blur la dia sebab tak reti tengok... Cik Anna pon tak pandai tengok... baca2 penerangan kt kertas tu, terus masing2 senyum tapi tak nak berharap sgt... sebab samar2 je + tu...


lepas solat semua, gi dapur minum air banyak2 sebab nak test lagi sekali...heheheheh...guna yg murah plak...hehhe... tapi agak kecewa sbb mule2 tu tanda kat T tu xada.. tapi lama kelamaan tanda kat T tu makin jelas... rasa syukur sgt2... Dengan semangatnya, terus ajak Encik Zack gi pekan beli pregnancy test digital.. semangat ok...


Syukur Alhamulillah... 1-2 weeks... Esok nya isnin, gi klinik nak confirm kan mengandung ke idak... doktor cakap mengandung 5 weeks... jangka bersalin 14/4/14... wahhh... cantik nombor kan...tapi tak kesah la bila pon lahir yg penting baby ni kena selamat dlm perut ummi...

Doktor bagi ubat angin sebab perut Cik Anna memang kembung dan keras sgt...demi baby, ummi sanggup makan ubat yg tak sedap ni... uhuk... 

Terima Kasih suami ku tercinta... terima kasih ALLAH... syukur tak terhingga... 


KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA BERMULA DARI BILIK TIDUR

Friday, August 2, 2013

AKU SELALU TERLUPA DAN TERLEKA... YA ALLAH... T___T



Aku selalu terlupa dan terleka..
Hidup ini hanya sementara...
Tujuan hidup ini adalah utk mengumpul seberapa banyak bekalan utk ke alam sana... 


Aku selalu terlupa dan terleka..
Hidup ini hanya sementara...
Tidak perlu kaya harta utk ke syurga...


Aku selalu terlupa dan terleka...
Hidup ini hanya sementara...
Cinta yg dikejar hanya dusta, Cinta abadi hanya dari Pencipta...


Aku selalu terlupa dan terleka...
Hidup ini penuh dusta...
Hingga aku hanyut menyiksa jiwa...


AKU TIDAK AKAN SEKALI-KALI TERUS TERLUPA DAN TERLEKA...
CITA-CITA KU UTK KE SYURGA...
CITA-CITA KU UTK MENGECAP KEREDHAAN PENCIPTA...
BANGKITLAH ANA!!
BANGKIT DARI TIDUR YG TERLALU LAMA...
KHIAMAT AKAN DATANG BILA-BILA MASA...
BAIKI DIRI, BAIKI PERIBADI, JANGAN TERUS LEKA...
KELAK DIRI KAU MERANA...


ALLAH ALLAH ALLAH...
JADIKAN AKU INSAN TERPILIH UTK KE SYURGA MU...
JADIKAN AKU INSAN MULIA DI DUNIA DAN DI AKHIRAT...
SEDARKAN AKU DARI TIDUR INI...
AKU TAK INGIN TERUS TERLEKA...
 




KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA BERMULA DARI BILIK TIDUR

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Second Baby

baby development
 
Copyright@ HAK MILIK CIK ANNA JAMU SUSUK DARA