PEMINAT CIK ANNA NI... ^_^

EXCHANGE LINK JOM!!!

Thursday, October 17, 2013

PERCUTIAN BAJET KE SABAH - PART 3

Seperti yang dijanjikan, ini sambungan dari Part 1 dan Part 2 ye... 

Hari KEDUA... Kat Sabah ni, malam sangat panjang Cik Anna rasa... Hari kedua ni, pagi2 lepas subuh kami berehat2 dulu.. malas nak kua awal2 kan... Encik Zack macam bese la turun gi beli sarapan... Bihun goreng yg sgt banyak dan kurang enak serta teh tarik... harga RM6.80... tengok Encik Zack bawak balik sekali megi tomyam cup dan asam laksa serta air mineral sebotol RM5.90

Pukul 8pagi kami bersiap2 la nak gi Jesselton Point... Terminal Feri Jesselton Point ni dekat je dgn hotel tapi Encik Zack tak bagi Cik Anna jalan banyak... So gunakanlah khidmat teksi ye... Nak dapat teksi senang sgt2... sebelah hotel je.. melambak teksi... Tanya sorg Haji ni berapa tambang teksi ke Jesselton Point... uihhh bapak mahal RM12... Mintak diskaun pon tak dapat ok... so sebagai pelancong, kena redha jela ye.. hehehe... Dekat sgt tau... tak sempat panas pon ponggong ni... Masa dalam teksi tu, Encik Zack dok borak2 ngn Pak haji teksi tu... Pak haji tu kemain ceramahkan ktorg pasal kawen mude... buat pembakar semangat... nasihat dari org tua ni byk kebaikannya... dorg banyak pengalaman... 

Sampai je kat Jesselton Point, snap2 dulu la... itu perkara biase...hehehe... 



Dekat Jesselton Point ni banyak la kaunter2 yg menawarkan pakej2 ke pulau... Kena rajin pegi dr 1 ke 1 kaunter utk dapat harga termurah ye... Tapi Cik Anna malas nak jelajah 1 kaunter ke 1 kaunter... Kami terjah kaunter hujung sekali yg dlm gambar Encik Zack kt atas tu...So harga mahal la... Pgi 1 pulau RM23, 2pulau RM33... Lepas tu ada la aktiviti macam Sea Walking, Banana Boat, Para Sailing, Jet Ski, dan banyak lagi... TAPI MAHAL GILA... 

Cik Anna pilih utk pegi 2pulau iaitu Pulau Manukan dan Pulau Mamutik 2 org RM66... Sewa mask snorkel 2 org RM20 dan life jacket 2 org RM20... Cukai utk 2 org RM14.40... TOTAL RM120.40... Nasihat Cik Anna, sila jangan sewa apa2 dgn agen ni... sampai pulau nanti, sewa je dkt life gaurd... blh dpt separuh harga tau... grrrrrrr... So nanti dorg akan tanya la pukul brp nak balik dr pulau2 tu... bot ade setiap jam...paling lewat pukul 4 ptg... Cik Anna pilih utk balik pukul 2 ptg... Malas lama2 kat pulau tu... Bayangkan bertolak pukul 8.30 pagi balik pukul 2ptg... punya lama kan...

So jadual nya, 8.30 pagi bertolak ke Pulau Manukan, 12 tgh hari bot dtg ambil dan bertolak ke Pulau Mamutik.. Pukul 2 ptg bot amik utk pulanggggg.... Sebelum bertolak beli jajan2 dulu RM7.60... bihun sarapan tadi pon kami bawak, syg nak buang kan... TOLONG jgn beli jajan2, air ke ape ke dekat Jasselton Point tu... MAHAL NAK MAMPSSSS... Keropok yg harge RM1.20 tu dorg jual harga RM3.. mmg markup gila2 punyeee... So Sila beli dekat tmpt lain siap2 ye...





Dari Jesselton Point ke Pulau manukan amik masa 20minit... syukur Alhamdulillah masa ni keadaan laut tenang... seronok sgt tgk ciptaan Allah... 

Yahuuu... dah sampaiiii.....











Cik Abang kite excited mandi sorg2... Cik Anna dah tak larat berendam lama2... sakit2 badan... gamaknye baby ni tak suke air masin... hehehe... tapi syokkk sebab banyak ikan... kat sini tak leh bagi ikan makan... tapi still ade manusia tak paham bahasa gi bagi ikan makan... lantak korg la... ikan pon berlumba2 la dtg rebut makanan... Cik Anna plak terkinja2 melompat dlm air tgk ikan byk serbu Cik Anna... citttt...

Lama sgt tggu pukul 12 tgh hari nak ke Pulau Mamutik plak tau... hurmmm... 12.15 tgh hari kami bertolak ke Pulau Mamutik... Bila tgk keadaan pulau tu yg penuh dgn org, sesak sgt, Cik Anna tukar plan, nak pegi Pulau Sapi... Naseb la ade penumpang bot yg nak ke Pulau Sapi...hehehe...Tapi driver bot tu cakap kena balik pukul 4 ptg... mak aiii... keras la kat pulau tu nak tggu pukul 4... bosannnnnn....

Pulau Sapi pon kecik jgk tapi tak la sesak Pulau Mamutik... masa smpai pulau sapi ni Cik Anna memang dah letih sgt... so amik peluang tidur la...hehehe...


Bangun dari tidur terkebil2 pandang pasir.. apa benda ni??? upenye keje Encik Zack... eeee kat pulau pon nak beromantik tau.... wekkk.... Tapi hati Cik Anna berbunga2 riang... hehehe...

Muka blur baru bangun tido...

Masa bangun tidur ni dah pukul 2.30 ptg... perut berkeroncong... kami melantak dgn rakus tanpa peduli org2 putih yg melambak dihadapan kami... heheheh...

Tepat pukul 4 ptg kami bertolak balik ke daratan... haishh... letih gila kot... mmg tak de mood nak bergambar...

hahahahahah....

Memang leceh bercuti dgn org mengandung ni kan... cepat letih, xde mood... nak tidurrrr je keje... hahaha...naseb la Cik Anna tak de alahan teruk... 

Sampai Jesselton Point kami jalan2 dulu cari kedai 7e nak beli roti, tuna, biskut dan segala bagai sebab Cik Anna tak lalu sgt makan nasi... tak selera... roti, biskut, mmg selera... singgah 7e berdekatan beli macam2 habis RM31.20... Lepas beli segala bagai, terus cari teksi nak pulang ke hotel... letih sgt kot... Tambang teksi nak balik hotel RM15 ok... Mahal plak... pegi tadi Rm12 je... macam2 la dorg ni mencekik pelancong... huh.... sebagai pelancong, redha jela... minta kurang pon tak dapat le...

Sampai hotel rehat2 secukup nya... malam2 kami makan roti dan megi je... jimat2... hehehe... Malam nye kami lepak2 dalam bilik je... sambil rehat2 kami laki bini plan utk esok, mcm mana nak gi Kundasang... 

Untuk pengetahuan semua, nak gi Kundasang boleh je naik bas... Amik bas dekat Padang Merdeka... melambak bas kat situ... tambang RM15-RM19 seorang... Kalo nak ke poring, dairy farm lain plak harga nye... kena bincang dgn driver la... bagitau je korang nak turun kat mana, dorg blh bawak... lagi jimat kot... kalo naik teksi plak tambang nye RM300-RM450... tapi teksi akan bawak pusing2 smpai ptg baru balik KK semula... Buat la pilihan... semoga membantu...

Tapi Cik Anna dan Encik Zack buat pilihan yg lebih baik...hehehe... nanti kan sambung PART 4 plak ye... ^________^


Perbelanjaan hari Kedua:

Kos ke Pulau      : RM120.40
Makan2              : RM51.50
Tambang Teksi : RM27

TOTAL      : RM198.90


PART 4 ..... KUNDASANG



KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA BERMULA DARI BILIK TIDUR

Wednesday, October 16, 2013

PERCUTIAN BAJET KE SABAH - PART 2

Holla... syok ke raya semalam? Cik Anna bab2 raya ni memang syok abiss... Dapat berkumpul 1family... tapi lagi best masa zaman kanak2, masa adik beradik semua bujang2... tak terhingga syok nye... sekarang, semua dh ada family, lain la rasa nya... 

Ok nak sambung kisah Percutian Bajet Ke Sabah - Part 1  

5/10/13- Cik Anna bertolak dari rumah abg kpd Encik Zack kat Sri petaling... dia tolong hantar ke LCCT... Cik Anna dah check in awal2 kat rumah, so tak dela terkejar2 kan... sampai airport relax je... 

muka maintain kembang... ni baru 3bulan baby dlm perut...huhu...

Cik Anna risau sebenarnya nak naik flight, takut muntah ke pening ke... tapi syukur Alhamdulillah ok je.. sedap tidur smpai la mendarat di KK... teruk2... Sampai je airport KKIA Terminal 2, Cik Anna dan Encik Zack terus ke kaunter teksi... Utk makluman semua hotel yg Cik Anna book tu dekat Kampung Air... Memang tempat strategik la... Tambang teksi ke kampung air ni memang cekik darah ok... RM30 dorg sebat... perjalanan dr KKIA ke Kg Air hanya 10minit je kot... Tapi sebagai pelancong, kena redha jela... lagi pon masa ni Cik Anna dah letih dan lapar, so tak kesah la bayar berapa pon asalkan selamat sampai hotel...

Sampai je Hotel Traveller, kami check in... just bagitau nama je...dorg tak de nak tgk baucer book dr Agoda tu pon... Check in pon xsampai 5minit... Plak tu hotel ni ade lif... Cik Anna memang tak gemo naik tangga ok... huhuhu... Hotel ni berdekatan dgn maybank, kedai2 makan, pasar malam, tempat teksi sebelah hotel je, kedai runcit, klinik, stesen minyak, shopping complex, eh memang semua dekat la... 

Keadaan bilik memang sadis sebab sempit... Tapi Cik Anna rasa selesa je... Tandas bersih, bilik kemas, TAPI TAK DE ARAH KIBLAT... kena cari sendiri la...huhu... Dari pintu masuk, jalan 2langkah terus ke pintu tandas, jalan 5langkah terus ke katil... hahahha... boleh bayangkan sempit nye... DAN tak ada tingkap ye... tapi bilik tak berbau.. mungkin sbb ade penyedut udara jadah tu... bilik ni kalo utk tidur je OK la...

Hotel Traveller Cik Anna bagi 4 drp 5 bintang... 



Bila dah masuk bilik, Cik Anna memang malas dah nak kua... Encik Zack jela kua gi cari makan... Lama tau dia gi beli makan... Bawak balik nasi ayam penyet... harga RM9.90 ok... bapak mahal... tapi ayam die punye main besoooooo... nasi banyakkkk... rasa sedappppp... puas hati la... Malam tu plak kami makan nasi ayam penyet ni lagi... hehehe.. 

Hari pertama ni kami tak kemana pon... rehat2 je... Dalam bilik tu kami laki bini dok buat bajet utk hari2 seterusnya... Utk hari kedua kami planning nak ke Pulau.. 

Baca review blogger2 yg penah gi sabah, semua kata syok gi pulau manukan, pulau mamutik, pulau sapi... Cik Anna pon nak gi gak la... Dah lama tak naik bot.. dulu masa belajar kat sabah, memang selalu naik bot dr Labuan gi Sipitang... syokkkk...

Nasihat Cik Anna sebelum gi pulau ni, sila beli makanan banyak2 supaya tak kebuluran di pulau itu...huhuh... Nanti Cik Anna sambung Part 3 utk hari kedua ye...


Perbelanjaan Hari Pertama:

Tambang Teksi : RM30
Makan2              : RM22.80

TOTAL      : RM52.80


KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA BERMULA DARI BILIK TIDUR

Monday, October 14, 2013

PERCUTIAN BAJET KE SABAH - PART 1 SEBELUM BERTOLAK


Apa khabar semua?? Cik Anna alhamdulillah sihat... berbulan tak update blog... bukan tak de cerita tapi kemalasan tahap giga... Sejak jadi full time housewife ni, kemalasan tu tak dapat dibendung lagi... Lupa nak cite, Cik Anna dah resign bulan 8 ari tu... hehehe... dapat tau pregnant, terus resign tau... 

Bila dah benti keje, masalah nak pegi bercuti pon bermula la... Dah plan awal2, percutian ke Sabah 5/10 - 10/10 adalah percutian mewah... sebab masa tu bergaji... Tapi lepas tak bergaji, jadi percutian bajet jela... hehe... Pada asalnya cancel nak gi sebab Cik Anna bukan larat sgt... lemah je asa... Morning sickness tak ada tapi badan rasa lemah... darah rendah... malas nak berjalan... Plak tu ada kawan Encik Zack cakap, awal2 mengandung tak elok naik flight... seram Cik Anna tau... Terus gi klinik pakar sakit puan utk rundingan... huhuhu... alhamdulillah doktor kata tak ada masalah utk naik flight... baby kuat, no problem... yg selebihnya tawakal jela...

2 hari sebelum bertolak, baru terhegeh2 book hotel kat Agoda.com lepas tu baru kelam kabut cari tempat2 menarik, cari kete sewa bagai... huaaa... dengan bajet RM1500 (duit kutu bulan 9), Cik Anna dan Encik Zack rancang sebaiknya percutian kami... 

PERTAMA

Flight Cik Anna 5/10/13 jam 12.00 tgh hari... Sampai KK lebih kurang pukul 2.30 ptg.. so kami plan terus check in hotel murah kat KK selama 2hari... Nak rehat lebih la konon...Cari punya cari kat agoda, dapat la hotel murah RM146.28 utk 2malam di Traveller Hotel.. Hotel murah so bilik pon kecik dan sempit la... Tapi bersih dan selesa sgt... 

KEDUA

Cik Anna dan Encik Zack bercadang ke Kundasang utk 1 malam pada 7/10/13... rugi la pegi sabah tapi tak pegi Kundasang kan kan kan.... So cari lagi hotel murah2 kat Kundasang tapi penuh plak... yg ade hotel agak mahal bagi percutian bajet ni... RM265 utk 1 malam di Kinabalu Pine Resort.. Dapat free breakfast je... Bilik sgt besar, katil best, bantal lembut, permandangan sgt sgt sgt indah... tak rugi bayar mahal... heheh... Memang puas hati....

KETIGA

Disebabkan ini percutian bajet dan membawa anak dalam perut, jadi segala brg2 yg nak dibawa haruslah dipertimbangkan...sebab apa?? sebab yg akan membawa segala brg adalah suamiku... Cik Anna memang tak larat la nak angkut brg2.. So kami bawa 1 luggage dan 1 backpack je... memang ringan sgt2 beg kami... kalo bawak berat2 sian Encik Zack nak bawak nanti... 

OK... tu je persiapan Cik Anna sebelum bertolak ke Sabah... yg lain, sampai Sabah baru pikir... hahaha... owh ye, kesemua hotel yg dibook menggunakan kad kredit... tapi Cik Anna dah masukkan siap2 dlm bajet RM1500 tadi... maka baki yg ada cuma RM1088.72 sahaja... CUKUP KE??? hehehe... apabila budak akaun buat bajet, mestila terbaikkkk kan... hehehe...


 

BERSAMBUNGGGGGG....



KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA BERMULA DARI BILIK TIDUR

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Second Baby

baby development
 
Copyright@ HAK MILIK CIK ANNA JAMU SUSUK DARA