PEMINAT CIK ANNA NI... ^_^

EXCHANGE LINK JOM!!!

Thursday, October 17, 2013

PERCUTIAN BAJET KE SABAH - PART 3

Seperti yang dijanjikan, ini sambungan dari Part 1 dan Part 2 ye... 

Hari KEDUA... Kat Sabah ni, malam sangat panjang Cik Anna rasa... Hari kedua ni, pagi2 lepas subuh kami berehat2 dulu.. malas nak kua awal2 kan... Encik Zack macam bese la turun gi beli sarapan... Bihun goreng yg sgt banyak dan kurang enak serta teh tarik... harga RM6.80... tengok Encik Zack bawak balik sekali megi tomyam cup dan asam laksa serta air mineral sebotol RM5.90

Pukul 8pagi kami bersiap2 la nak gi Jesselton Point... Terminal Feri Jesselton Point ni dekat je dgn hotel tapi Encik Zack tak bagi Cik Anna jalan banyak... So gunakanlah khidmat teksi ye... Nak dapat teksi senang sgt2... sebelah hotel je.. melambak teksi... Tanya sorg Haji ni berapa tambang teksi ke Jesselton Point... uihhh bapak mahal RM12... Mintak diskaun pon tak dapat ok... so sebagai pelancong, kena redha jela ye.. hehehe... Dekat sgt tau... tak sempat panas pon ponggong ni... Masa dalam teksi tu, Encik Zack dok borak2 ngn Pak haji teksi tu... Pak haji tu kemain ceramahkan ktorg pasal kawen mude... buat pembakar semangat... nasihat dari org tua ni byk kebaikannya... dorg banyak pengalaman... 

Sampai je kat Jesselton Point, snap2 dulu la... itu perkara biase...hehehe... 



Dekat Jesselton Point ni banyak la kaunter2 yg menawarkan pakej2 ke pulau... Kena rajin pegi dr 1 ke 1 kaunter utk dapat harga termurah ye... Tapi Cik Anna malas nak jelajah 1 kaunter ke 1 kaunter... Kami terjah kaunter hujung sekali yg dlm gambar Encik Zack kt atas tu...So harga mahal la... Pgi 1 pulau RM23, 2pulau RM33... Lepas tu ada la aktiviti macam Sea Walking, Banana Boat, Para Sailing, Jet Ski, dan banyak lagi... TAPI MAHAL GILA... 

Cik Anna pilih utk pegi 2pulau iaitu Pulau Manukan dan Pulau Mamutik 2 org RM66... Sewa mask snorkel 2 org RM20 dan life jacket 2 org RM20... Cukai utk 2 org RM14.40... TOTAL RM120.40... Nasihat Cik Anna, sila jangan sewa apa2 dgn agen ni... sampai pulau nanti, sewa je dkt life gaurd... blh dpt separuh harga tau... grrrrrrr... So nanti dorg akan tanya la pukul brp nak balik dr pulau2 tu... bot ade setiap jam...paling lewat pukul 4 ptg... Cik Anna pilih utk balik pukul 2 ptg... Malas lama2 kat pulau tu... Bayangkan bertolak pukul 8.30 pagi balik pukul 2ptg... punya lama kan...

So jadual nya, 8.30 pagi bertolak ke Pulau Manukan, 12 tgh hari bot dtg ambil dan bertolak ke Pulau Mamutik.. Pukul 2 ptg bot amik utk pulanggggg.... Sebelum bertolak beli jajan2 dulu RM7.60... bihun sarapan tadi pon kami bawak, syg nak buang kan... TOLONG jgn beli jajan2, air ke ape ke dekat Jasselton Point tu... MAHAL NAK MAMPSSSS... Keropok yg harge RM1.20 tu dorg jual harga RM3.. mmg markup gila2 punyeee... So Sila beli dekat tmpt lain siap2 ye...





Dari Jesselton Point ke Pulau manukan amik masa 20minit... syukur Alhamdulillah masa ni keadaan laut tenang... seronok sgt tgk ciptaan Allah... 

Yahuuu... dah sampaiiii.....











Cik Abang kite excited mandi sorg2... Cik Anna dah tak larat berendam lama2... sakit2 badan... gamaknye baby ni tak suke air masin... hehehe... tapi syokkk sebab banyak ikan... kat sini tak leh bagi ikan makan... tapi still ade manusia tak paham bahasa gi bagi ikan makan... lantak korg la... ikan pon berlumba2 la dtg rebut makanan... Cik Anna plak terkinja2 melompat dlm air tgk ikan byk serbu Cik Anna... citttt...

Lama sgt tggu pukul 12 tgh hari nak ke Pulau Mamutik plak tau... hurmmm... 12.15 tgh hari kami bertolak ke Pulau Mamutik... Bila tgk keadaan pulau tu yg penuh dgn org, sesak sgt, Cik Anna tukar plan, nak pegi Pulau Sapi... Naseb la ade penumpang bot yg nak ke Pulau Sapi...hehehe...Tapi driver bot tu cakap kena balik pukul 4 ptg... mak aiii... keras la kat pulau tu nak tggu pukul 4... bosannnnnn....

Pulau Sapi pon kecik jgk tapi tak la sesak Pulau Mamutik... masa smpai pulau sapi ni Cik Anna memang dah letih sgt... so amik peluang tidur la...hehehe...


Bangun dari tidur terkebil2 pandang pasir.. apa benda ni??? upenye keje Encik Zack... eeee kat pulau pon nak beromantik tau.... wekkk.... Tapi hati Cik Anna berbunga2 riang... hehehe...

Muka blur baru bangun tido...

Masa bangun tidur ni dah pukul 2.30 ptg... perut berkeroncong... kami melantak dgn rakus tanpa peduli org2 putih yg melambak dihadapan kami... heheheh...

Tepat pukul 4 ptg kami bertolak balik ke daratan... haishh... letih gila kot... mmg tak de mood nak bergambar...

hahahahahah....

Memang leceh bercuti dgn org mengandung ni kan... cepat letih, xde mood... nak tidurrrr je keje... hahaha...naseb la Cik Anna tak de alahan teruk... 

Sampai Jesselton Point kami jalan2 dulu cari kedai 7e nak beli roti, tuna, biskut dan segala bagai sebab Cik Anna tak lalu sgt makan nasi... tak selera... roti, biskut, mmg selera... singgah 7e berdekatan beli macam2 habis RM31.20... Lepas beli segala bagai, terus cari teksi nak pulang ke hotel... letih sgt kot... Tambang teksi nak balik hotel RM15 ok... Mahal plak... pegi tadi Rm12 je... macam2 la dorg ni mencekik pelancong... huh.... sebagai pelancong, redha jela... minta kurang pon tak dapat le...

Sampai hotel rehat2 secukup nya... malam2 kami makan roti dan megi je... jimat2... hehehe... Malam nye kami lepak2 dalam bilik je... sambil rehat2 kami laki bini plan utk esok, mcm mana nak gi Kundasang... 

Untuk pengetahuan semua, nak gi Kundasang boleh je naik bas... Amik bas dekat Padang Merdeka... melambak bas kat situ... tambang RM15-RM19 seorang... Kalo nak ke poring, dairy farm lain plak harga nye... kena bincang dgn driver la... bagitau je korang nak turun kat mana, dorg blh bawak... lagi jimat kot... kalo naik teksi plak tambang nye RM300-RM450... tapi teksi akan bawak pusing2 smpai ptg baru balik KK semula... Buat la pilihan... semoga membantu...

Tapi Cik Anna dan Encik Zack buat pilihan yg lebih baik...hehehe... nanti kan sambung PART 4 plak ye... ^________^


Perbelanjaan hari Kedua:

Kos ke Pulau      : RM120.40
Makan2              : RM51.50
Tambang Teksi : RM27

TOTAL      : RM198.90


PART 4 ..... KUNDASANG



KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA BERMULA DARI BILIK TIDUR

7 comments:

Anonymous said...

tidur kat hotel mana yer

Anonymous said...

Salam.. saya nak tanya bercuti ke sabah ni berapa hari dan berapa malam dengan budget RM1500 tu? Mmg teringin sangat nak pergi.. tapi dalam 3h2m atau 4h3m je.. RM1500 tu x tmasuk flight kn?

Anonymous said...

awak x pandai bajet..tu mahal

anna zack said...

Ye RM1500 termasuk ticket flight.. Percutian selama 6hari 5malam..

anna zack said...

Bagi saya RM1500 termasuk ticket flight dan percutian selamat 6hari 5malam dah cukup bajet sgt2... ^_^

Kim Fellah said...

RM1500 per kapel ke????
wah2.. bajet gile ni..

Anna Zack said...

Ye.. per couple dan termasuk tiket flight, hotel, mkn minum, tiket2 ke pulau, shopping dan semua2 la.. sebenarnya blh murah lg... mmg bajet sgt2..

Post a Comment

SEBARANG PERTANYAAN..BOLEH TINGGALKAN DISINI...SAYA AKAN BALAS SECEPAT MUNGKIN...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Second Baby

baby development
 
Copyright@ HAK MILIK CIK ANNA JAMU SUSUK DARA