PEMINAT CIK ANNA NI... ^_^

EXCHANGE LINK JOM!!!

Thursday, May 22, 2014

DEMAM DENGGI SEMASA HAMIL


YA ALLAH... Lama betul Cik Anna tak update blog kan... Maaf la.. Terlalu sibuk melayan rumahtangga... Lepas keguguran bulan 10 2013 hari tu, Cik Anna terus tak ada masa nak tengok2 blog ni... Bukan kerana kecewa tapi merehatkan diri supaya boleh cepat2 mengandung semula... Dan ALHAMDULILLAH 2bulan lepas gugur, Cik Anna disahkan mengandung semula... Sekarang Mujahid dalam rahim ni dah 6bulan... Dah pandai tendang2, kuak lentang, berpusing2... Macam2 aktiviti dia buat...

Pengalaman keguguran memang menyakitkan.. Bukan sakit dihati, tapi sakit masa dihospital.. Walaupon Cik Anna tak kena DnC tapi proses mengeCheck baby tu dah habis keluar ke belum sangat la menyakitkan... Tak sanggup rasa nya nak ingat lagi... Ngeri sangat... Ok tak nak cerita perkara itu... 

Baru2 ni Cik Anna diserang DEMAM DENGGI... hishhh... memang tak tau la macam mana kawasan rumah sewa kami tu boleh jadi tempat penternakan nyamuk paling bahaya tu... Ceritanya bermula begini... 

Penghujung bulan April, datang la org dari jabatan kesihatan buat pemeriksaan setiap rumah... Masa tu baru kami tau, jiran kami selang 2buah rumah diserang demam denggi... Masa ni kami dah start risau la... Rumah kami memang banyak nyamuk... Banyak sgt2... Bila pemeriksaan dibuat, rumah kami bebas dari sarang nyamuk tu... 

Pada 2mei2014 Cik Anna tetibe je demam panas menggigil2 tau... bangun je pagi tu, badan rasa sakit sgt... Sendi2 semua sakit... Nak berdiri pun tak larat... Masa tu Encik Zack dah pegi keje, Cik Anna suruh dia balik... Cik Anna manusia yg payah nak demam... Terkejut jgk tibe2 demam kan... Bila check suhu badan, 38.8c.. fuhhh... Memang panasssss... Cik Anna bagitau kakak... Dia pon tanya ada rasa menggigil, loya2, sakit sendi2, cirit2 tak... Cik Anna cakap ada... Lepas tu kakak cakap CONFIRM DENGGI... Pegi hospital check darah... 

Fuhhh... Masa kakak cakap macam tu terus Cik Anna search bahaya denggi pada bayi dalam kandungan... Memang bahaya... T___T baby mungkin akan kekurangan oksigen sebab darah2 org demam denggi ni akan pecah2 terurai... Pengaliran oksigen sgt tak bagus... Tapi Cik Anna tak larat sgt nak bangun pegi hospital... Memang sakit2 badan sangat2... Tawakal je pada ALLAH...

3mei2014, Cik Anna gagahkan diri pegi klinik swasta... Doktor bagi ubat demam.. Makan setiap 6jam... Cadang nak scan baby tapi sebab menggigil2 kesejukan, terus tak jadi scan... Doktor cakap, kalo demam tak kebah dlm hingga esok petangnya, terus pegi hospital... T__T Cik Anna gerun sgt bila dengar perkataan hospital tau... 

4mei2014 demam semakin ok... Suhu pon dah turun, tapi badan masih sakit... setiap saat Encik Zack kena urut2 Cik Anna.. Kesian dia... Setelah pikir masak2, Cik Anna buat keputusan nak pegi hospital scan baby... Risau jgk kan... Selepas solat maghrib kami pon pegi la hospital.. Terus ke emergency... Check tekanan darah, terlampau rendah, sampai MA tu tak percaya... 2kali dia check... lepas tu dia panggil plak doktor suruh check... Doktor tu cakap rendahnya tekanan darah U... T____T

Terus la Cik Anna dihusung ke katil zon kuning.. Seperti yang dijangka, kena cucuk la sana sini... Doktor amik darah dan masuk air.. Doktor scan baby, Alhamdulillah baby sihat dan aktif... Syukur sgt2... So Cik Anna ingatkan boleh la balik, tapi doktor tak bagi balik selagi tekanan darah tak naik... Cik Anna pon kurang air dalam badan... Dorg masuk 4.5liter air dlm badan ni... Asyik mengulang ke tandas je... T___T

Pukul 1pagi, doktor buat keputusan Cik Anna perlu masuk wad sebab Platelet Cik Anna rendah... 186 je.. Bahaya utk ibu mengandung... 

Apakah Platelet? 

Platelet adalah sel darah yang mengalir dalam saluran darah. Platelet berfungsi menghentikan pendarahan jika ia berlaku. Apabila bilangan platelet rendah, kita akan mengalami pendarahan. 

Bilangan platelet dalam badan kita berkurangan mungkin disebabkan beberapa faktor. Jangkitan seperti virus yang mengakibatkan denggi, ialah salah satu penyebab umum keadaan ini. Ubat-ubatan termasuk antibiotik dan makanan tambahan juga mungkin mengakibatkan keadaan ini walaupun kebanyakan tidak berbahaya. 

Orang normal, platelet nya 300++ ye.. Tahap bahaya bila platelet kurang dari 150... Disebabkan Cik Anna mengandung, paltelet 186 tu dikira tahap bahaya... Masuk la Cik Anna ke wad... Wad ibu2 yg menunggu utk bersalin ye... Cik Anna yg baru 5bulan masa tu rasa tertekan sgt tengok macam2 situasi org sakit nak bersalin... T____T

Setiap hari 4kali darah diambil utk awasi kadar platelet Cik Anna... dah setiap darah yg diambil, kadar platelet semakin menurun... Punya la cuak Cik Anna rasa... Setiap hari 4kali jgk nurse check denyut jantung baby... Alhamdulillah baby sihat... Dia kuat sgt... 

5mei2014, demam Cik Anna dah tak ada... Cuma masalah Cik Anna platelet turun tapi keputusan denggi negatif.. Doktor tetap ckp Cik Anna demam denggi.. Kebiasaannya hari ke5 demam baru keputusan denggi akan positif... Bermakna Cik Anna akan lama la di wad... Air sentiasa masuk... Setiap hari 2liter kena masuk air... Susah sgt nak ketandas, mandi, solat... hmmm... Disebabkan Cik Anna ada pengalaman masuk hospital, masa gugur dulu, so Cik Anna dah pandai la cabut air tu, pasang air tu...heheh... diam2 je Cik Anna cabut, pasang, lajukan air tu supaya cepat habis...hehehe...

Pada hari ke5 diwad baru la ujian denggi tu positif... Masa ni la platelet ditahap bahaya, 123... Doktor suruh makan banyak utk tenaga dan melawan denggi tu... Tapi Cik Anna tak mampu makan... Tekak pahit, dan luka... Cik Anna minum air je... Encik Zack buat sup ketam.. makanan hospital Cik Anna makan sesuap dua je.. Betul2 tak selera...

Dugaan demi dugaan dtg... Opah Encik Zack meninggal dunia pada 7mei.. Cik Anna tak dibenarkan keluar dari wad... Tak dapat Cik Anna tengok allahyarhamah opah buat kali terakhir... Encik Zack org yg paling perlu kuat terima setiap dugaan dr ALLAH... Al-fatihah...

10mei2014, platelet Cik Anna tinggal 103.. Masa ni tekak Cik Anna yg luka tu dah sembuh, so Cik Anna makan berselera la.. Lagi2 Encik Zack buat sup ketam, mak buat sup ayam... Memang lazat...hehehe... Tapi Encik Zack plak demam.. Badan dia panas sgt.. Dia nampak sakit sgt... Cik Anna harap sgt2 dapat keluar wad segera sebab nak jaga Encik Zack... Dia kalo demam, sgt2 membimbangkan... 

11mei2014, Alhamdulillah platelet naik 163 dan Cik Anna dibenarkan discharge... Selama 8hari dihospital, macam2 keadaan ibu sakit nak bersalin Cik Anna tengok... Seram sgt... Cik Anna plak rasa takut nak bersalin... Selama Cik Anna diserang demam denggi, keadaan baby sihat... Cuma mak nye je sakit kena cucuk sana sini... 4kali cucuk setiap hari darab dengan 8hari diwad = 32kali amik darah... fuhhh... Memang lumat tangan Cik Anna... Dah lali dah kena cucuk tau...

Dugaan dari ALLAH tak berakhir disitu... Encik Zack semakin sakit... Demam semakin kuat... Cik Anna risau sgt... Lepas Cik Anna discharge terus kami pegi klinik... Kebetulan klinik tu ada buat ujian denggi... Terus Cik Anna suruh doktor buat ujian tu... Encik Zack redha jela... Doktor cakap mungkin bukan denggi sebab tekak Encik Zack luka... Doktor kata mungkin jangkitan kuman... Cik Anna cakap la yg Cik Anna baru je kaluar wad sebab denggi... Terus doktor tu buat ujian denggi... Dan Encik Zack POSITIF demam denggi... Risau dan sedihnya Cik Anna rasa... Cik Anna dah rasa sakit dan deritanya kena cucuk sana sini.. Tak sanggup tengok Encik Zack kena macam tu...

12mei2014, Cik Anna bawak Encik Zack ke hospital... Tapi dia tak kena tahan wad sebab platelet masih tinggi 180... Semakin hari demam semakin teruk... Setiap hari kena pegi klinik check darah... Demam makin kuat... tidur malam meracau-racau... Cik Anna risau sgt2... T______T

16mei2014, gusi dia berdarah, pegi klinik, platelet jatuh ke 88... Terus dibawa ke hospital naik ambulan... bermula la episod Encik Zack ditahan di wad... dicucuk sana sini... Cik Anna menangis2 risau... Risau sgt... Tak sanggup tgk dia dicucuk2... Kita yg mengandung ni dah biasa kena cucuk tiap bulan.. 

Cik Anna tidur diwad jgk jaga dia... Gusi berdarah tu yg buat risau tu... Alhamdulillah hari ahad 18mei platelet dia naik semula 163... Terus dia boleh discharge... Cuma hati Encik Zack dijangkiti kuman denggi... So dia kena makan ubat hati dah ke klinik amik darah lagi utk check radang hati... 

Dugaan demi dugaan menimpa kami suami isteri... Tapi kami tetap bersyukur... Dosa kami banyak... Dengan cara ni la ALLAH hapuskan dosa2 kami yg tak terkira tu... Apa la sangat sakit ni nak dibandingkan dengan nikmat sihat yg ALLAH bagi selama hidup ni kan... syukur ALHAMDULILLAH... ^_______^


Pesanan Cik Anna, hati2 la dengan nyamuk... Denggi sekarang berleluasa... Cik Anna dah tak duduk rumah sewa tu lagi... Tak nak perkara sama berulang lagi... 

Sekian.....








KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA BERMULA DARI BILIK TIDUR

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Second Baby

baby development
 
Copyright@ HAK MILIK CIK ANNA JAMU SUSUK DARA