PEMINAT CIK ANNA NI... ^_^

EXCHANGE LINK JOM!!!

Thursday, October 2, 2014

PENGALAMAN BERSALIN


Masa tau je pregnant, Cik Anna sebok la tiap2 hari meng'google' pengalaman bersalin blogger2... Punya syok baca pengalaman org... Sampai takut sgt nak bersalin...hehehe... Maklum la setiap org lain pengalaman nye... ada yg mudah, ada yg susah... Setiap hari jugak Cik Anna cari petua2 mudah bersalin tau... Setiap hari juga Cik Anna cari tanda2 nak bersalin...

Jom baca pengalaman Cik Anna plak... Due date Cik Anna 14/9/14.. Hingga 12/9/14 masih tak ada tanda2 nak bersalin.. Cik Anna memang risau sgt sebab takut kena induce.. org cakap induce ni sakitnya 10kali ganda...

12 sept 14 

3.30ptg

Encik Zack whatsaap Cik Anna gambar expo barang baby kat Stadium Indra Mulia, Ipoh.. Cik Anna semangat la nak pegi... Maklum la tak ada tanda2 nak beranak langsung.. Konon hari ahad 15/9 nak pegi la... Nak beli barang2 baby... Sebab nye Cik Anna beli barang baby sikit je... Mmg nak tggu expo, murah sikit... 




5.00ptg

Cik Anna whatsapp Encik Zack bgtau dia jangan balik lambat sebab Cik Anna terasa sengal2 pinggang, sakit macam sengugut tapi sikit2 je... Encik Zack suruh selawat banyak2.. Habis keje dia terus balik rumah... Biase nye dia balik keje lambat... Cik Anna whatsapp kakak bgtau sakit macam senggugut ni tanda nak bersalin ke... maklum la tak ada pengalaman so tak tau... kakak cakap jangan duduk diam... jalan2, main sepak2 bola bagi cepat jalan tu terbuka... Cik Anna pon terus bangun dan cari bola untuk sepak2... Lepas tu cari penyapu plak.. sapu luar rumah... lepas tu jalan2 pusing rumah... hehehe... bertinggung lama2... Tapi sakit tu tak hilang.. ish2... Cik Anna download contraction timer.. Senang nak monitor kan... Sakit tu datang sejam sekali... 20minit sekali... Bila Encik Zack balik Cik Anna ajak dia pusing2 kawasan rumah... Lenguh plak kaki berjalan kan... Bawak perut rasa letih sgt... 





9.00mlm

Sakit macam makin kerap... Bila sakit dtg, Cik Anna jalan2 sambil selawat... Usap2 perut.. Cakap2 dengan baby yg Cik Anna tak sabar nak dia keluar... Sakit dtg 10minit sekali... Cik Anna cuba utk tidur... Alhamdulillah sedap jgk tidur... Lena tanpa gangguan...hehehe...



13 sept 14

4.00pg

Terbangun dari tidur sebab rasa sakit sgt... Bukan sakit biase2... Memang tak boleh tahan sakitnye... Cik Anna jalan2 dlm bilik... Selawat, usap2 perut... Encik Zack tgk je Cik Anna jalan2... Cik Anna cakap boleh senyum2 lagi ni maknanye tak sakit sgt...hehehe... Sebab org ckp sakit nak bersalin tu sampai tak leh senyum... Sakit 7minit sekali... Bila sakit tu hilang, Cik Anna sambung tidur.. Baru nak lelap, sakit dtg balik... Cik Anna tak blh baring, bertambah sakit rasa nye... kena berjalan2 baru lega sakit tu... 







8.00pg

Encik Zack bgtau kakak dia yg Cik Anna dah sakit2... Kakak dia terus masuk bilik tgk Cik Anna yg tak keruan menahan sakit... Jalan sana sini tak tentu hala... Kakak Encik Zack suruh bawak Cik Anna pegi hospital... Huh berdebar sgt... Tapi relax lagi... Encik Zack sarapan dulu... Sempat la dia makan sikit... Muka dia memang tak leh nak gambarkan betapa risaunye dia...Cik Anna mandi buat kali kedua... Siap2 apa yg patut... Cik Anna whatsapp kakak Cik Anna, hantar gambar conraction timer tu.. Dia ckp pegi hospital cepat, dah buka 4cm tu...

9.00pg

Sampai dewan bersalin Hospital Teluk Intan... Relax jap sementara Encik Zack parking kereta... Nurse kat luar dewan tu suruh Cik Anna masuk dlm daftar terus... Cik Anna nak tggu Encik Zack jgk... Bila Encik Zack sampai, baru Cik Anna masuk dlm... Masa ni sakit jgk rasa nye... Tapi tak sabar sgt nak bersalin... hehehe... Tunggu nurse2 tu nak check Cik Anna punye la lambat... Berdebar sgt bila nurse suruh salin kain hospital.. Tau dah mesti kena seluk... huaaaa...

9.30pg

Part paling seram dah tiba... Seluk utk check bukaan... Cik Anna dah baca macam2 org cerita yg check bukaan ni sakit... Cik Anna jgk dah belajar teknik utk tak rasa sakit iaitu tahan nafas... hehehe... Alhamdulillah Cik Anna dah cuba, rasa sakit sikit je... tak dela sakit sampai nak terajang nurse tu... adehhh... Nurse check dah buka 4cm... Tepat tekaan kakak Cik Anna..maklum la dia dah ada 4org anak...hehehe... pengalaman luas...^_^ Settle semua Cik Anna minta keluar jumpa suami jap... Keluar dengan perasaan bercampur baur... Encik Zack pon muke risau je tgk... Cik Anna sempat minta doa dr Encik Zack... Minta dia bawakkan baju baby, air zam2 dan kurma... Tapi dia lupa bawak air zam2 dan kurma... Dahaga la Cik Anna dlm dewan bersalin tu.. hukhukhuk...

10.30pg

Cik Anna disuruh baring kat katil...dorg nak pasang alat CTG tu.. Cik Anna dah sakit2 tu mana blh baring... Dorg suruh baring jgk, Cik Anna gelak2 la cakap tak bleh baring, sakit.. nak jalan2... Dorg terus bawak kerusi roda... Pelik la Cik Anna... Upenye dorg nak bawak Cik Anna terus masuk labour room... Cik Anna cakap saya nak jalan sendiri... Berjalan la Cik Anna ke labour room.. Masuk je labour room dgr macam2 bunyi org... ade yg mengerang sakit, ade yg meneran nak beranak... Rasa nak berlari keluar tau... uhuhuhu... Nurse dtg pasang alat CTG.. Tetibe ade doktor india pelatih dtg bawak alat macam2... Cik Anna tanya la 'apa tu'... Dia cakap 'nak pecahkan air ketuban'... Allah... bertambah cuak la... Cik Anna cakap la 'sy tak ready lagi'... kikikih.. Doktor tu pon pujuk la Cik Anna dia cakap kena pecahkan air ketuban, baru la bukaan tu cepat terbuka... huh... Dia ingat Cik Anna tak tau ke kalo dah pecah air ketuban, sakit tu bertambah2... huaaa... Sebelum pecah air ketubah, kena masuk alat utk keluarkan air kencing dulu... ngilu sgt rasa... lepas tu check bukaan plak... dah buka 5cm... Settle pecahkan air ketuban... Bergelut la Cik Anna atas katil tu... Jam kat dinding depan mata rasa lambat sgt berputar... Jeritan adik 16tahun yg sakit nak beranak buat Cik Anna rasa sedih tibe2... Berdoa dlm hati cepatkan la bukaan jalan dia... Tak sanggup dgr dia menjerit2 sakit... Nurse plak jerit balik kat adik tu suruh sabar...huhuhu.. Cik Anna sempat whatsapp Encik Zack minta maaf semua slh silap...huaaaa... 

12tgh hari

Nurse dtg nak cucuk ubat tahan sakit... Cik Anna cakap 'saya tak nak...saya tak sakit pon' Tapi nurse paksa amik jgk, dia cakap ' sekarang mmg la xrasa sakit...nanti dah sakit awak xtertanggung'... hmmm... bila dah kena cucuk tu rasa mengantokkkkk sgt2... Cik Anna mengantok tapi tak dapat tidur sebab sakit makin kerap... lalok je rasa tau.. Drip pon masuk jugak... Rasa diawang-awangan.. Sedar tak sedar je dgn keadaan sekeliling... Seriously ubat tahan sakit tu tak berguna langsung... Sakit tetap sakit... huh!!! ade la hikmah lain kot amik ubat tu...

Tak tau pukul berapa sebab lalok

Nurse dtg bagitau suami nak masuk tgk Cik Anna bersalin... Cik Anna angguk2 je... lalok le katekan... Katil Cik Anna ditolak masuk dalam bilik khas... Bilik rakan suami namanye... Suami boleh masuk... ikut naseb jgk... Kalo bilik tu kosong, rezeki la.. kalo ade org, xdpt la... rezeki Cik Anna, bilik tu kosong.. dapat la Encik Zack masuk... Tapi nurse cakap dah buka 8cm nanti baru suami blh masuk... Dalam mamai2 tu Cik Anna nampak nurse pasang 1 drip air... tak tau air apa... tapi bila air tu jalan je rasa sakit contraction tu makin menjadi2... menggigil2 atas katil... Bila sakit dtg, Cik Anna pegang besi katil kuat2 sampai bergegar katil...hehehe... Nurse dtg check bukaan... dah 8cm... Cik Anna tak sedar pon dia check tu sbb ngantok sgt2... sedar2 Encik Zack dah ada kat sebelah... Dia nampak sedih je... Cik Anna tau dia kesian tgk Cik Anna...

muke sedih ke ni??? aku yg tgh menaha sakit yg teramat..


Encik Zack pasangkan surah yaasin... rasa damai sgt jiwa,,, hati mulut tak putus2 berselawat... berharap sakit itu dapat dikurangkan... Tibe2 rasa nak terannnnn sgt... suruh Encik Zack pgl nurse... nurse dtg dan cakap, nak teran teran je.. mengiring ke kiri... Cik Anna pon mengiring ke kiri... bila rasa nak teran, Cik Anna teran jela... tak boleh tahan dah... Tetibe rasa ada benda terkeluar... Cik Anna rasa dgn tgn, rasa lembik2... punya la cuak, Cik Anna tolak benda lembik tu masuk balik ke dalam... hahahah... benda lembik tu kepala baby... T____T nurse tak ada, so Cik Anna takut sgt, tu yg tolak kepala tu masuk balik... Hasil dr tolakan tu baby keluar kepala berlekuk kt depan...ketara sgt... Cik Anna sampai sekarang rasa berdosa dan bersalah pada baby... TT______TT

Cik Anna tak nak teran2 lagi... kepit kaki kuat2 sebab tak nak kepala tu keluar lagi...Cik Anna suruh Encik Zack panggil nurse... Nurse dtg tgk dah nampak kepala... terus dia siap sedia... dia dtg terus Cik Anna push... Push sekali keluar kepala... Cik Anna dengar Encik Zack selawat kuat2... Cik Anna turut berselawat dalam hati... teknik2 meneran semua lupa... Push kali kedua keluar la baby... Alhamdulillah... Allah permudahkan... Tanpa gunting, tapi koyak besar jgk la... Kena jahit sikit... Terasa baby tu tendang2 Cik Anna... dengar dia nangis rasa lega sgt hati ni...Nurse angkat bagi Cik Anna yg lalok ni cium baby... Lepas tu bagi Encik Zack azan... rasa lega sgt2... rasa lalok sgt... tak syok betul la... Terus mata terpejam nak tidur... Nurse letak tunjuk baby tny baby apa dan tanya no ic... Lepas tu Encik Zack kena keluar... Cik Anna dijahit... Nurse cakap bagus2 anak pertama tak kena gunting... luka sikit je... 

Syukur pada ALLAH... DIA yg memudahkan segalanya... Cik Anna hanya usaha apa yg patut dan minta suami doakan... Cik Anna tau Encik Zack tak putus2 doakan Cik Anna mudah bersalin... Terima kasih abg... 

Tapi benda paling Cik Anna takutkan, disaat ALLAH permudahkan segalanya mesti ada dugaan yg menanti... ye... Cik Anna dan Encik Zack diduga lagi... Hingga sekarang Cik Anna tak dapat lupakan... Nanti Cik Anna cerita lagi ye...




Buah hati Cik Anna... Kesayangan Cik Anna,,,,


PETUA MUDAH BERSALIN YANG CIK ANNA AMALKAN

1. Ketika kandungan 34minggu, setiap malam Encik Zack sapukan minyak kelapa dara kat perut sambil selawat...

2. Buat urutan perineum tapi sekali dua je sebab ngeri sgt... 

3. Makan sayur bendi setiap hari.. Kadang2 rebus, kadang2 tumis... Bendi sgt2 membantu memudahkan bersalin tau...

4. Setiap masa Encik Zack usap perut sambil selawat byk2 kali...

5. Mohon doa dari Encik Zack... doa kena spesifik.. Doa je seskema yg boleh... lagi bagus... 

6. Bercakap2 dgn baby dlm perut minta baby mudahkan maknye ni bersalin... Encik Zack la selalu ckp2 dgn baby... Minta baby doakan pada ALLAH mudahkan maknye ni bersalin...

7.  Minum air zam-zam dan makan kurma... Selawat jgn lupa... Air zam-zam Cik Anna minum byk tapi buah kurma Cik Anna makan sebiji sehari je... hehehe...

8. Baca surah Maryam tiap hari.. Sampai kat ayat sujud sejadah tu Cik Anna sujud dah mohon sungguh2 pada ALLAH mudahkan bersalin, tak nak kena gunting, sihatkan anak yg bakal keluar dan macam2 lagi permintaan.. Kalau boleh nangis, nangis la... Merayu sungguh2 pada ALLAH...

9. Baca surah Yaasin setiap hari.. Ini biras Cik Anna yg bagi petua ni... Biras Cik Anna cakap insyaALLAH senang bersalin nanti...

10. Org kata selalu2 la bersama suami di akhir-akhir bulan tu... InsyaALLAH itu selusuh terbaik...

11. Cik Anna kerap mencangkung.. Lagi2 bila sakit dtg... Memang mencangkung la keje Cik Anna... Biar cepat buka jalan...

12. Bila sakit contraction dtg jgn baring je tapi berjalan setakat mana yg terdaya. InsyaALLAH cepat jalan terbuka.. Sakit pon kurang...

13. Minum air kelapa fresh setiap hari... Bukan sebijik tapi 2,3bijik tau...huhuhuh...


Yang paling penting BERDOA bersungguh2 mohon pertolongan ALLAH... Cik Anna doakan semua yg bakal melahirkan anak dipermudahkan dan selamat semuanya... ^_^

OK... Daaaaaaaaaa.....









KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA BERMULA DARI BILIK TIDUR

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Second Baby

baby development
 
Copyright@ HAK MILIK CIK ANNA JAMU SUSUK DARA